Prøv avisen

Første husbådskirke er på vej i Danmark

I 2019 kan kirkegængere for første gang i danmarkshistorien holde gudstjenester i en ny husbådskirke. Her ses en skitse til udformningen som bygges af Kirkefondet.

Kirkefondet vil med inspiration fra de gamle vandrekirker bygge en såkaldt husbådskirke, der ifølge planen skal ligge i Københavns Sydhavn de kommende år. Lige nu er der dog en udfordring i at finde en kajplads til husbådskirken

For første gang i dansk kirkehistorie vil Kirkefondet nu bygge en kirke på vandet. Planen er, at den såkaldte husbådskirke i de kommende år skal ligge i Sydhavn Sogn i København som en midlertidig kirke, og at den står færdig, så menighedens kirkegængere allerede næste år har mulighed for at skifte landjorden ud med et flydende underlag, når de går til alters.

Kirkefondet har underskrevet en aftale med det maritime byggefirma CC Design om at bygge en husbådskirke.

Selvom kirken de kommende år formentlig skal ligge i Sydhavn Sogn, vil den i fremtiden kunne blive taget i brug som midlertidig kirke i mange af de andre byer med havne rundtomkring i landet, fortæller Henrik Bundgaard Nielsen, generalsekretær hos Kirkefondet.

”Da vi i 2015 havde jubilæum, lejede vi et skib og lagde det en uge i Sydhavnen og en uge i Nordhavnen i København og lavede samarbejde med forskellige sogne for at prøve det af. Vi oplevede, at det var en succes, og så bestemte vi os for, at det her kunne være noget, der skulle tilbydes permanent som en mulighed for sogne, der ligger ned til byhavne. Så det er ud fra en tanke om, at vi tager fat i noget af det, vi har stået for før. At stille fysiske rammer til rådighed for kirkelivet,” siger han.

Husbådskirken bygges med inspiration fra de gamle vandrekirker, som ofte stod i 10-15 år, mens et byggeri af en permanent kirke var undervejs. Vandrekirkerne var midlertidige kirker, man kunne bruge til gudstjenester, konfirmandundervisning og andre kirkelige aktiviteter. Idéen er den samme, forklarer Henrik Bundgaard Nielsen. Nu blot på vandet.

”På den måde er det jo ikke en kirke i traditionel forstand. Den er bygget over samme idé som mange af vandrekirkerne med ét stort og meget fleksibelt rum med enkelte køkkenfaciliteter, stole og borde, som kan bruges til gudstjenester, kirkelige og andre kirkelige handlinger, men også undervisning og møder,” siger han.

Den får plads til omkring 100 mennesker, og fleksibiliteten understreges af, at interiøret bliver flytbart, for eksempel døbefont og alter. Hvad angår den musikalske del, har man flere idéer til, hvordan det kan udformes.

”Det kan måske blive en form for elektrisk orgel. Det er ikke noget, vi har lagt os fast på endnu. Men det handler også om at kunne prøve nye musikalske former af, og det er så op til det sogn, der skal bruge det. Rummet lægger op til at sige, at nu prøver vi at være kirke på en anden måde,” siger Henrik Bundgaard Nielsen.

Der er dog stadig knaster, der skal løses. Først skal man nemlig sikre sig en kajplads i den dyre havn. Først var planen, at husbådskirken skulle ligge ud for området, som den permanente kirke på landjorden bygges på, og som menighedsrådet har rådighed over. Men kirkebyggeriet er forsinket, og derfor kan denne plads endnu ikke tages i brug. Der skal altså findes en ny kajplads, og det kan blive et problem, siger Helle Lone Rasmussen, formand for menighedsrådet i Sydhavn Sogn.

”Skal vi til at købe en plads i havnen, koster det en farlig bunke penge. Det har været på tegnebrættet længe, og vi er interesserede, men det kræver, at vi finder en plads, der ikke koster noget,” siger hun.

Men dialogen er i gang, og Henrik Bundgaard Nielsen forklarer, at den er konstruktiv. Han har haft møder med repræsentanter fra Sydhavn Sogns menighedsråd, og de er nu i gang med at kigge på alternative placeringer.

”Hvis det kan løses, vil vi jo selvfølgelig allerhelst, at den lå nede ved den grund, hvor den færdige kirke skal stå. Men sognets bygherrerådgiver siger, at det kan blive besværligt. Derfor kigger vi nu efter en plan b,” siger Henrik Bundgaard Nielsen.