Prøv avisen

Danmarksfortælling for computerfolket

INTERVIEW: - Danmark er et lille land, som hurtigt kan blive klemt af de store, og vi skal være meget opmærksomme på vores historie, siger historikeren Rikke Agnete Olsen, der har skrevet teksten til cd-rom om dronning Margrethes gobeliner

For tre år siden blev første kapitel i sagaen om dronning Margrethes gobeliner - en gave fra dansk erhvervsliv i anledning af Dronningens 50-års fødselsdag i 1990 - afsluttet med, at 17 vævede pragttapeter, tegnet af kunstneren Bjørn Nørgaard, blev hængt op som en glødende farvemættet danmarksfortælling på væggene i Christiansborgs Riddersal.

Nu er næste kapitel i gobelinsagaen så færdigskrevet. Det sker med Den Kongelige Formidlingsfonds udsendelse af en cd-rom, der blev præsenteret ved et arrangement i Riddersalen på Christiansborg i går. Cd-rommen - med titlen »Dronningens gobeliner fortæller danmarkshistorie« - formidler, med indledning af dronning Margrethe og med musik og quiz, detaljeret i ord og billeder hele den fantastiske historie om de unikke franskvævede vægtæpper fra ide til færdigt værk. Tæpper, der i franske aviser blev kaldt »det 20. århundredes største kunstværk«.

Før og mellem og op til afslutningen af sagaens to kapitler har der været hektisk aktivitet hos en kreds af fremtrædende kulturpersoner, blandt disse kunstneren Bjørn Nørgaard, tidligere rigsantikvar Olaf Olsen, hans kone, historikeren Rikke Agnete Olsen, tidligere direktør for Rosenborg Mogens Bencard, tidligere leder af Kobberstiksamlingen Erik Fischer, og ikke mindst med dronning Margrethe som stærkt engageret medlem af det kulturelle selskab. Også kaldet »tapetkomplottet«.

Der ville blive tomt

Ideen til den meget omfattende cd-rom opstod, ligesom i sin tid ideen til gobelinerne, under en privat middag, hvor de før omtalte fagfolk diskuterede, hvad der skulle ske, når de gobeliner forsvandt, som tidligere havde hængt på Christiansborg, men som nu, efter at de var blevet restaureret, skulle flyttes til Rosenborg.

- Der ville mildt sagt blive noget tomt på Riddersalens vægge. Så opstod ideen om at få fremstillet en serie gobeliner, som skulle fortælle Danmarks historie. Men ud over at fortælle historie skulle de samtidig danne en prægtig ramme om de mange officielle arrangementer, som jævnligt finder sted i den flotte sal, fortæller Rikke Agnete Olsen.

Ideen faldt i god jord hos Dronningen, og Bjørn Nørgaard var, som medlem af det eksklusive tapetkomplot, et kompetent bud på en kunstner, der både gerne ville og kunne påtage sig opgaven. Han sagde omgående ja til at lave et udkast. Der gik så en længere periode, hvor udkast fulgte på udkast. Danmarks historie er, som bekendt, et broget tæppe med en masse stof at vælge imellem.

- Det kan være svært at vælge det helt rigtige, når der er så meget. Tanken var da også, at Bjørn Nørgaard skulle kunne trække på os som historikere, når han kom i tvivl, men det viste sig, at hans viden på området er så omfattende, at det ikke har været nødvendigt. Så derfor er det kunstnerens helt egen afgørelse, hvilke begivenheder og personer, der skulle med på gobelinerne.

Da gobelinerne var blevet en så overvældende succes, begyndte »tapetkomplottet« at overveje muligheden for at ramme endnu bredere mediemæssigt.

- Vi fandt så frem til, at dette mål ville kunne nås ved hjælp af en cd-rom. Historien ser man som bekendt kun, hvis man kender den, og vores håb er, at cd-rommen med sin meget omfattende og detaljerede historiefortælling vil trække historien bag de enkelte billeder med ind. Det er der god tid til, hvis man sidder hjemme i ro og mag ved sin computer og har lyst til at gå i dybden med såvel den historiske som den kunstneriske og kunsthistoriske baggrund for gobelinerne.

Rikke Agnete Olsen, der har forfattet teksten til cd-rommens flere end 1000 detailoplysninger, peger på, at brugeren af cd-rommen både kan komme tæt på forklaringerne, der knytter sig til de enkelte motiver samt komme ind i det anekdotestof, som gobelinerne rummer, og som er en væsentlig del af den danske kultur og historie.

- Danmark er et lille land, som hurtigt kan blive klemt af de store, og vi skal være meget opmærksomme på vores historie, for identiteten ligger i historien; derfor skal vi lære den at kende. Til det formål er gobelinerne en oplagt mulighed, og erfaringen fra Riddersalens besøgstal viser, at den historie, de fortæller, interesserer rigtig mange mennesker.

moe@kristeligt-dagblad.dk