Danmission dropper dialog med muslimer

Danmarks største missionsselskab nedlægger prestigeprojektet Dialogprogrammet, og det vil skabe debat på repræsentantskabsmødet, der begynder i dag

Det er blandt andet økonomiske årsager, der gør, at Danmission må stoppe sit dialogprogram. -- Vi ville få et un-derskud på tre millioner kroner i 2010 uden nedskæringer, si-ger generalsekretær Mogens Kjær. --
Det er blandt andet økonomiske årsager, der gør, at Danmission må stoppe sit dialogprogram. -- Vi ville få et un-derskud på tre millioner kroner i 2010 uden nedskæringer, si-ger generalsekretær Mogens Kjær. --. Foto: Kristian Djurhuus.

Danmission nedlægger nu reelt sit dialogarbejde mellem kristne og muslimer. Det fremgår af formand Lars Mandrups beretning, der fremlægges ved Danmarks største missionsselskabs repræsentantskabsmøde i Nyborg i dag. Dialogarbejdet blev blandt andet kendt i en større offentlighed under Muhammed-krisen, hvor teamet bag stod for en delegation af danske biskopper og andre kirkefolk, som besøgte muslimske kolleger i Kairo.

Tre af fire medarbejdere i dialogteamet er fyret, og sidste mand på skansen, leder af dialogteamet Harald Nielsen, går på pension næste år.

Danmissions generalsekretær, Mogens Kjær, ved godt, at beslutningen er upopulær, og at den vil skabe en del debat på repræsentantskabsmødet. Men han giver sig ikke.

– Vi ville få et underskud på tre millioner kroner i 2010 uden nedskæringer, og det ville ikke være forsvarligt, siger han.

Andre dialogprojekter har også åndenød. Islamisk Kristent Studiecenter er nedlagt, KIVIK – Kristent Informations- og Videnscenter om Islam og Kristendom – blev nedlagt som selvstændig organisation sidste år og består nu af en islamkonsulent i Mission Afrika, og det efterlader Folkekirke og Religionsmøde i folkekirkeligt regi som det største tilbageværende dialogprojekt i Danmark.

Mogens Kjær forsikrer, at Danmission fortsætter dia-logarbejdet. Nu under programmerne Kirkens Liv og Vækst og Fattigdomsbekæmpelse. Men bortset fra, at en medarbejder i Kairo erstattes af en anden næste år, og at en konfirmand-medarbejder på halv tid skal inddrages i dialogen mellem islam og kristendom, så skal opgaven klares af ganske få medarbejdere i Danmark.

Mogens Kjær ved godt, at det kommer til at koste penge i efteruddannelse af medarbejdere i organisationen, når de fremover skal varetage opgaver omhandlende islam, teologi og Mellemøsten, hvor de tidligere har beskæftiget sig med kirkeliv i Danmark og fattigdomsbekæmpelse.

Men hvorfor ikke nedlægge fattigdomsbekæmpelse, som mange andre organisationer tager sig af?

– Fordi fattigdomsbekæmpelse er en forudsætning for dialogprogrammet. Og jeg vil vove den påstand, at dialogprogrammet for 80-90 procents vedkommende vil fortsætte i det regi.

Danmission forhandler en samlet programbevilling fra Danida fra næste år, og ifølge Mogens Kjær lægger Danida meget vægt på dialogarbejdet.

– Så da vi ønsker en samlet programbevilling, skulle vi alligevel have omstruktureret.

Danmission kom ud af 2008 med et underskud på knap 10.000 kroner. Hvis man medregner de 5,9 millioner kroner til renovering af Danmissions 100-årige hovedsæde i Hellerup er underskuddet tilsvarende større.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk