Danmission har afskediget fem medarbejdere: Stor spareplan i gang

Coronakrisen har ramt missionsorganisationen Danmission så hårdt, at man nu har iværksat en spareplan, der skal give besparelser på 14,4 millioner kroner de næste to år. Man har allerede fyret fem medarbejdere, fortæller generalsekretær

"Et lille plaster på et stort sår”. Sådan kalder Danmissions generalsekretær, Kristian Sloth, de corona-hjælpepakker, som organisationen har modtaget fra staten. Foto: Carsten Lund Villadsen for Danmission.
"Et lille plaster på et stort sår”. Sådan kalder Danmissions generalsekretær, Kristian Sloth, de corona-hjælpepakker, som organisationen har modtaget fra staten. Foto: Carsten Lund Villadsen for Danmission.

Det har været en økonomisk mavepuster for missionsorganisationen Danmission, at de i alt 72 genbrugsbutikker måtte holdes lukket under coronakrisen. Kristeligt Dagblad har tidligere skrevet, at den omtrent to måneder lange lukning gav et tab på 10 millioner kroner. Og i fredags blev fem medarbejdere så afskediget fra Danmission. Det sker som led i en ny spareplan, der skal sikre besparelser på i alt 14,4 millioner kroner i 2020 og 2021.

Kristian Sloth, generalsekretær i Danmission, hvilke stillinger er blevet nedlagt?

”Det går lidt på tværs af afdelinger og funktioner. Det er både vores såkaldte fagkonsulenter, der sidder med programarbejde ude i verden, og så er det nogle i vores kommunikations- og engagementsafdeling. Derudover har vi nogle ledige stillinger, som vi vælger ikke at genbesætte, ligesom nogle får ændrede arbejdstider. Så én ting er de fem medarbejdere, som de facto har mistet deres jobs, men reduktionen svarer i årsværk til 8,4 fuldtidsstillinger.”

Er der flere afskedigelser på vej?

”Nej. Man ved jo aldrig, hvad der kan ske, men der er ikke planlagt flere afskedigelser som led i denne spareplan.”

Løber personaleændringerne op i 14,4 mio. over de næste to år, eller gør I mere for at spare?

”Vi gør også en hel del andre ting. Besparelserne på personalet over de næste to år løber op i 6,3 millioner. Men vi har været rundt i hele organisationen at skære, hvad der skæres kunne. Det indebærer aktiviteter herhjemme, projekter ude i verden, rejsebudgetter, mødebudgetter og kurser til medarbejdere.”

Hvilke konsekvenser får besparelserne for dem, I hjælper ude i verden?

”Det er svært at svare kort på, fordi vi arbejder i forskellige lande med forskellige partnerorganisationer, som laver forskellige aktiviteter. Men konsekvensen er jo, at de aktiviteter, som vores partnerorganisationer ville have lavet i kirker eller lokalsamfund, enten bliver udsat eller allerede er blevet omlagt til noget, der har noget med corona at gøre. For mange af vores partnerorganisationer arbejder i lande, der også har været ramt af coronavirus og lockdown.”

Har I fået modtaget nogen form for hjælp fra staten?

”Vi får lidt hjælp, men det er et lille plaster på et stort sår. Vi har fået cirka en million kroner gennem lønkompensationsordningen, og så forventer vi at få omkring to millioner i kompensation for faste omkostninger, som blandt andet skal dække husleje for vores genbrugsbutikker, mens de har været lukket. Det er ikke for at lyde utaknemmelig, men det er langt fra noget, der redder situationen for os. Hvis det havde været nok, havde vi jo ikke skullet finde alle de her penge.”

Har man så gjort nok fra politisk side?

”Det er jo hele samfundet, der er blevet ramt, og jeg vil ikke tage del i noget hylekor. Men alle os, der driver genbrugsbutikker, er havnet mellem forskellige stole i forhold til forskellige hjælpepakker. Vi har været ude på rette tid og efterlyst, at der blev gjort mere, og nu står vi, hvor vi gør. Når det er sagt, har vi sat pris på Udenrigsministeriets forsøg på at hjælpe os. Man har udvist fleksibilitet, forsøgt at tale vores sag og oprettet en nødpulje, så vi kan søge om kompensation for fire millioner, som skulle have været sendt til vores partnerorganisationer ude i verden, men som vi i år har måttet holde tilbage. Så det giver en chance for, at vi alligevel kan sende de fire millioner ud til vores partnerorganisationer ude i verden.”

Du har sagt, at I vil opruste internationalt. Men hvordan hænger det sammen med, at I skal spare?

”Den korte historie er, at på grund af coronakrisen er vi nødt til at skære ned på aktiviteter og ressourcer, og når vi så alligevel skal det, benytter vi anledningen til at få skabt lidt økonomisk luft, så vi kan investere i de nye strategier. Det indebærer en ny engagementstrategi, så vi forhåbentlig kan engagere flere, og så kommer vi i højere grad til at lægge ansvaret for projektimplementering ud på landekontorerne. Det vil selvfølgelig sige, at der er behov for færre medarbejdere på hovedkontoret i København, men til gengæld flere ude i verden.”

Hvilken forskel kommer jeres øgede tilstedeværelse i udlandet til at gøre?

”Jo tættere du er på dem, du forsøger at hjælpe, desto bedre bliver du til at hjælpe, fordi du får bedre forstand på, hvilke problemer de har. Derudover bliver det lettere for os at bringe fortællingen om, hvad vi gør ude i verden, herhjem, når vi selv har vores folk i udlandet. Så ligger der også noget effektivitet i det, for alt andet lige bliver det billigere at administrere, blandt andet fordi lønningerne i udlandet er lidt lavere, og fordi vi kommer til at skulle rejse mindre.”

Hvad har I lært af coronakrisen?

”Vi har virkelig fået at mærke, hvor afhængige vi er af vores kære genbrugsbutikker og de frivillige, der driver dem. Der var ingen, der havde drømt om, at vi kunne komme i en situation, hvor vi ville være nødt til at lukke dem. Det bekræfter sådan set bare, at man som organisation skal forholde sig strategisk til at have det rigtige miks i forhold til indtægtskilder, så man ikke er alt for sårbar på én. Coronakrisen har ramt os ufatteligt hårdt, og vi er rigtig kede af de konsekvenser, den har haft. Men som generalsekretær for Danmission er jeg samtidig glad for, at vi i en hård krisetid er lykkedes med at vedtage de nye strategier, som peger fremad. For det giver tro på, at vi på en eller anden måde, når vi kommer tilbage økonomisk, kommer styrket ud af processen. Også fordi jeg ved, at vi har tænkt os at knokle.”