Prøv avisen

Danmissions leder skal findes i et snævert felt

I tirsdags kom det frem, at Danmission har konstitueret teologen Mogens Kjær som generalsekretær. Mogens Kjær var organisationens leder i samme stilling mellem 2002 og 2014 og giver dermed bestyrelsen i Danmission en vis ro, mens der arbejdes med at finde en permanent leder til at erstatte den tidligere generalsekretær Jørgen Skov Sørensen. Foto: Leif Tuxen

Når missionsorganisationen Danmission skal finde en ny generalsekretær, bliver det svært at finde en, der opfylder alle kriterier. Det er vanskeligt for mange kirkelige organisationer at finde topledere, fordi der er krav om både ledelseserfaring og kirkelig tilknytning, siger tidligere formand

Når Danmission udsender et stillingsopslag for den ledige stilling som generalsekretær, vil listen over ønskede kvalifikationer formentlig kunne skræmme mange kandidater væk.

Missionsorganisationens kommende leder skal nemlig ikke alene have erfaring med at lede en større organisation. Vedkommende skal også have indsigt i økonomiske forhold, være i stand til at forhandle med forskellige parter, kunne begejstre et bagland og tilmed have kirkelig tilknytning.

I tirsdags kom det frem, at Danmission har konstitueret teologen Mogens Kjær som generalsekretær. Mogens Kjær var organisationens leder i samme stilling mellem 2002 og 2016 og giver dermed bestyrelsen i Danmission en vis ro, mens der arbejdes med at finde en permanent leder til at erstatte den tidligere generalsekretær Jørgen Skov Sørensen, vurderer Lars Mandrup, som er pastor emeritus og var formand for Danmission mellem 2001 og 2010.

Han mener, at Danmission i den nuværende situation må vise handlekraft og beslutsomhed, samtidig med at der er brug for ro, fordi organisationen, som mange andre kirkelige organisationer, har vanskeligt ved at finde en topleder, der kan opfylde de mange kriterier for stillingen.

”Generalsekretæren i en kirkelig organisation skal have nogle særlige funktioner, samtidig med at vedkommende skal være kirkeligt orienteret. Det kan gøre det vanskeligt at finde den helt perfekte kandidat, og formentlig må man gå på kompromis med nogle enkelte ønsker. Så må man vurdere, om det skal være den kirkelige tilknytning, man er villig til at se bort fra, eller om det er erfaring med ledelse eller økonomisk indsigt eller noget fjerde,” siger han.

Lars Mandrup stod selv med problemet, da han og den øvrige bestyrelse skulle finde en ny generalsekretær i 2002. Det var vanskeligt, men endte godt, da valget faldt på den netop konstituerede generalsekretær Mogens Kjær, siger han. Dengang endte Mogens Kjær med at sidde på posten i 14 år, inden han blev erstattet af en anden teolog, Jørgen Skov Sørensen, som altså efter to år stoppede ved indgangen til 2019.

Lars Mandrup vil ikke spekulere i, hvem der kunne være kandidater nu. Men han har tillid til, at bestyrelsen finder den rigtige, og er sikker på, at man ikke vil gå på kompromis med ønsket om at finde en person med kirkelig tilknytning.

”Ud af alle kvaliteter, man søger i en generalsekretær, vil jeg mene, at det kirkelige vægter meget højt hos Danmission. Jeg mener i hvert fald, at det ville være forkert at gå på kompromis med dette frem for andre ting. Jeg vil gætte på, at man finder en person orienteret mod det kirkelige, som ikke nødvendigvis har den ønskede erfaring inden for økonomi og forhandling, men som har evnerne til at blive bedre på de områder,” siger han.

Teologiprofessor emeritus Viggo Mortensen vil heller ikke sætte navne på nogle oplagte kandidater til at lede Danmission i fremtiden. Han har blandt andet forsket i missionsteologi ved Aarhus Universitet.

”Jeg kender mest til universitetsmiljøet, hvor Jørgen Skov Sørensen for eksempel var fra. Han var i høj grad kvalificeret gennem det, at han er en dygtig teolog med en ph.d. fra et engelsk universitet. Der er færre end tidligere, der beskæftiger sig med missionsteologi på universitetet, og jeg ser ikke lige nogle oplagte bud der,” siger han.

Derfor forestiller han sig, at kandidaterne bliver fundet i en anden kirkelig organisation. Og ligesom Lars Mandrup fremhæver han det vanskelige ved at finde topledere for kirkelige organisationer.

”Danmission er på udkig efter en stærk teolog, der samtidig kan styre økonomien, være en stærk leder og en folkelig inspirator. Jørgen Skov Sørensen var måske ikke så folkelig og måske ikke så populær i det såkaldte bagland, som andre ville være. Men det er altid en afvejning, når man finder en leder,” siger han.