Prøv avisen

Dansere bevægede sig gennem kirkeåret

Deltagerne i kirkedans i Fredens Kirke i Herning sang og dansede til både jule- og påskesalmer, da de i går skulle igennem hele kirkeåret. - Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Himmelske Dage byder på en lang række arrangementer med fokus på kroppen. Et af dem var kirkedans i Fredens Kirke, der fandt sted i går formiddags

En hvidhåret mand i en kortærmet skjorte vidste ikke helt, hvad han var kommet ind til, da han trådte ind i lokalet i Fredens Kirke i Herning, hvor der lidt senere skulle være en danseworkshop.

”Hvad er det, jeg er kommet ind til her?”, spurgte han en af de fem kvinder fra Langenæskirken i Aarhus, der stod for arrangementet, hvor deltagerne gennem dans og salmesang skulle komme hele kirkeåret rundt.

”Det er kirkedans,” svarede en af dem.

”Kirkedans?”, sagde han og blev stille.

”Alle kan være med,” sagde en af instruktørerne så.

Efter nogle få sekunders overvejelse besluttede manden sig for, at han gerne ville være med. Han var den ene af i alt to mænd i den samlede flok på 15, der lidt senere blev kaldt op i en rundkreds. En af instruktørerne tog ordet.

”Som en cyklus lever vi vort liv. Vi står op med solen og indtager dagen. Om natten går vi til ro, når mørket lægger sig som et tæppe hen over dagen,” sagde hun som indledning til, hvorfor de nu skulle danse sig igennem kirkeåret.

Første dans foregik til Jakob Knudsens ”Se, nu stiger solen af havets skød”. Instruktørerne instruerede i de fagter, de dansende skulle lave til teksten. Til ordene ”Se, nu stiger solen” gik danserne ned i knæ med armene ud mod siden. Og i en langsom bevægelse rejste de sig og strakte hænderne i vejret.

Så vejrede de med armene til linjerne ”luft og bølge blusser i brand, i glød”, inden de viftede med hænderne til ordene ”hvilken salig jubel.”

I løbet af halvanden time kom danserne igennem salmer fra hele kirkeåret og alle årstider, som de fortolkede med dans, knips og stampen i jorden blandt andre trin. Workshoppen for kirkedans var ét blandt en lang række arrangementer med fokus på kroppen under Himmelske Dage, deriblandt pilgrimsvandring, yoga og mindfulness.