Prøv avisen

Dansk jul i udlandet for børnefamilier

Det er i stigende grad børnefamilierne, som de danske kirker i udlandet har fået med at gøre, efter at det er den yngre generation, som i større tal drager til udlandet for at arbejde et par år. Her er julemanden ankommet hos de danske børn i Beijing, Kina. – Foto: Danske Sømands- og Udlandskirker.

De omkring 53 danske kirker spredt rundt i hele verden har i de senere år fået meget mere med børn at gøre, efterhånden som flere almindelige danskere rejser ud for at arbejde et par år

Den 24. december er det også juleaften for de 600 danskere, som bor og arbejder i Hongkong. Men inden der har været dansk julegudstjeneste i Sømandskirken, så har 150 danske børn været til juletræsfest med godtepose og julemand, og nogle af dem har måske også været med i kirkens luciaoptog. Dansk kirkeliv i udlandet er i de senere år i stigende grad blevet præget af børnefamilier, også når det gælder kirkelige handlinger som konfirmation og dåb, efterhånden som flere almindelige danskere rejser ud.

December er den helt store gudstjenestemåned for danskere i udlandet. På ikke færre end 60 destinationer sørger organisationen Danske Sømands- og Udlandskirker for, at der bliver holdt en dansk julegudstjeneste med en dansk præst, oplyser informationssekretær Torben Elmbæk Jørgensen.

Jo længere danskerne kommer væk, jo mere betyder det for dem at kunne gå til en julegudstjeneste, som de kender. Til daglig lever de jo i en meget globaliseret verden, og den danske julegudstjeneste opleves af mange som at være hjemme igen, for en stund. Desuden er der efterhånden rigtig mange danske børnefamilier ude i verden, og det gælder ikke mindst i Fjernøsten i områder som Hongkong, Kina og Singapore. I vore dage er det yngre mennesker, som er i udlandet for at arbejde i to-tre år, og de vil selvfølgelig gerne give deres børn en oplevelse af det danske ind imellem, især til jul, siger Torben Elmbæk Jørgensen.

Også kirkelige handlinger som konfirmationer sætter de danske børnefamilier pris på kan foregå i udlandet.

Mange familier er interesseret i, at der er en dansk præst, hvor de arbejder, eller der kan komme en på besøg, så de for eksempel kan få deres teenagebørn konfirmeret. Det er vigtigt for dem, at børnene får de samme oplevelser som deres kammerater hjemme i Danmark, siger Torben Elmbæk Jørgensen.

Danske Sømands- og Udlandskirker har 30 præster udstationeret rundt om i verden. Især omkring jul oplever præsterne i Hongkong og New York en heftig rejseaktivitet, for de skal rundt til mange destinationer for at holde gudstjeneste for danskere.

De mere end 60 julegudstjenester holdes fra Australien til Vietnam, fra Argentina til Malaysia og mange steder i Europa. Der holdes også julegudstjenester i de 24 danske kirker i Sydslesvig, men de regnes i den forbindelse mere som almindelige danske sognekirker.

vincents@kristeligt-dagblad.dk