Prøv avisen

Dansk kirkeorganisation underviser koranskolelærere i tværreligiøs respekt

Indtil videre har godt 200 koranskolelærere været igennem kurset, hvor der blandt andet undervises i interreligiøse relationer. Foto: Privatfoto.

På Zanzibar er Danmission med til at ændre koranskolelæreres opfattelse af mennesker, der har en anden tro end islam

Selvom Afrika har hårde konflikter mellem kristne og muslimer, er det ikke normen, at elever i koranskoler bliver undervist i respekt for anderledes troende. Men det kan det blive på øgruppen Zanzibar ud for den afrikanske østkyst, hvor et par hundrede koranskolelærere allerede har været igennem kurser afholdt af blandt andre danske Danmission.

Undervisningsministeriet på Zanzibar henvendte sig til Danmission med henblik på at få fag på skemaet i koranskolerne, som blandt andet skal hjælpe med at afradikalisere lærerne på de godt 2500 koranskoler, der er på øerne. Det takkede det danske missionsselskab ja til.

Nik Bredholt arbejder for Danmission, og han skal selv udsendes til øgruppen i juli, hvor han skal bo i tre år og blandt andet arbejde med projektet, der skal ændre koranlærernes opfattelse af mennesker med andre trosretninger end islam.

”På skolerne lærer børnene i reglen meget lidt om, hvad andre folk tror på, og det er en udfordring, at børnene kommer til at tro, at ikke-muslimer er mindre værd. Derfor er det vigtigt, at der bliver arbejdet med, at alle bliver set som værdige medmennesker, uanset hvad vedkommende tror på,” siger han.

Daniel Nygaard Madsen har indtil for nylig været Danmissions udsendte på Zanzibar, og han har været en del af projektet, som i starten blev mødt med en del skepsis.

Efter kurset skulle deltagerne svare på et evalueringsskema, og her skrev et par af deltagerne, at de før kurset troede, at dette var en måde, hvorpå kristendommen skulle spredes gennem bagdøren. Efterfølgende fremhævede mange netop det, at en imam og en luthersk præst underviste sammen, som det mest positive.

”Ud fra vores tro kan vi bygge fred sammen og løse konflikter på en ikke-voldelig måde. Det gør vi ikke på trods af vores tro, men på grund af vores tro. Både i islam og kristendommen er der teologiske principper, der opfordrer os til at finde ikke-voldelige løsninger på konflikter,” siger Daniel Nygaard Madsen.

Generalsekretæren for Danmission, Mogens Kjær, er begejstret over, at det er blevet muligt at skabe bedre relationer mellem muslimer og kristne på Zanzibar.

”Det er lærerne, der er i direkte kontakt med børnene og de almindelige mennesker ude i de små samfund på øerne, og derfor er det helt fantastisk, at de er interesserede i at blive bedre til at omgås andre religiøse grupper,” siger han.

Evalueringer fra deltagerne på kurset har været overvejende positive. Over halvdelen af deltagerne mente ikke, at man kunne have forbedret kurset, og derfor overvejer Danmission, om projektet, der som udgangspunkt var et forsøgsprojekt, skal udbredes til det afrikanske fastland. Danmission håber også, at man kan udvide projektet til søndagsskolelærere, siger Nik Bredholt, der snart tager over som Danmissions udsendte på Zanzibar.

”Det er ikke kun det muslimske billede af kristne, der skal opdateres. Kristne skal arbejde med deres forståelse af muslimer,” siger han.

I forbindelse med Nik Bredholts udsendelse til Zanzibar afholdes den 21. juni en gudstjeneste i den katolske Sankt Ansgars Kirke i København. Ved gudstjenesten deltager folkekirkens biskop over Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, katolsk præst Daniel Nørgaard, imam Naveed Baig, og efterfølgende spilles der jødisk klezmermusik i kirkens have.