Dansk klokkeringning giver genklang verden over

Det stærkt omdiskuterede danske initiativ i forbindelse med sidste års klimatopmøde i København kopieres i morgen af FN i forbindelse med generalforsamlingen i New York

FN's mål er en verdensomspændende klokkeringning. Her ses klokken i klokketårnet i kirken Nuestra Señora de la Concepción på De Kanariske Øer.
FN's mål er en verdensomspændende klokkeringning. Her ses klokken i klokketårnet i kirken Nuestra Señora de la Concepción på De Kanariske Øer. . Foto: .

Politikere fra hele verden mødes i morgen i FN?s hovedkvarter i New York for at diskutere, hvordan det står til med mangfoldigheden af levende organismer på vores planet.

I forsøget på at redde jordens truede arter og økosystemer håber FN på samme dag som generalforsamlingen at have en verdensomspændende klang af kirkeklokker for Guds skaberværk i ryggen.

Det er miljøafdelingen Convention of Biological Diversity under FN, der opfordrer kirker i de 193 lande, som har underskrevet erklæringen om arternes bevarelse, til at ringe med klokkerne uden for normal gudstjenestetid. Idéen har FN lånt fra Danske Kirkers Råd, som bragte den frem sidste år i forbindelse med en markering af klimatopmødet i København og fik Kirkernes Verdensråd til at anbefale den.

"Det er spændende, at en institution, som slet ikke er kirkelig, vælger at opfordre kirkerne til at være med i et fremstød for bevarelsen af mangfoldigheden af liv på jorden. Men en skam, at man ikke vælger at inddrage kirkernes erfaring på området", siger generalsekretær i Danske Kirkers Råd Mads Christoffersen.

"Man skal passe på, at der ikke går inflation i klokkeringning. Det var vi i Danske Kirkers Råd meget opmærksomme på, da vi selv opfordrede til at ringe med klokkerne under klimatopmødet i København. Men biodiversitet, som mødet i FN handler om, er klart inden for det, vi regner for skabelsesteologi. Den konkrete kampagne, som FN har sat i gang, har vi dog ingen planer om at involvere os i. Det kræver nøje overvejelse og ikke mindst meget mere tid at forberede den slags", siger Mads Christoffersen.

Det er Danmarks Naturfredningsforening, som gennem en af sine samarbejdspartnere er blevet gjort opmærksom på det usædvanlige FN-initiativ.

"Det er et FN-initiativ, som vi har reageret på og udsendt en dansk pressemeddelelse", siger foreningens præsident, Ella Maria Bisschop-Larsen.

"Men det er en verdensomspændende begivenhed, og vi tænkte, at det er alle tiders, for det kan måske medvirke til, at den almindelige dansker stopper op og tænker over, hvad der sker i vores verden lige nu. Der skal være en rigtig god begrundelse for, at alle verdens kirker på samme tid skal ringe med kirkeklokkerne, men det er en inter-essant måde at bruge kirken på", siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Michael Stoltze, biolog og forfatter, er helt med på idéen om at bringe miljøet og kirkerne tættere sammen.

"Det kan jo virke ret banalt at kæmpe for jordens mangfoldighed, men når man så ser på, hvad kirkerne rent praktisk har gjort, er det ikke ret meget. Derfor ser jeg meget gerne, at man markerer sit engagement i klima og miljø ved at ringe med klokkerne. Kritikken vil så sikkert som amen i kirken lyde, at man ikke må blande de ting sammen. Jeg ser ikke noget forkert i det, for det handler om et alment menneskeligt problem og har ikke noget med partipolitik at gøre," siger Michael Stoltze.

Desværre må alle tre miljø-forkæmpere se virkeligheden i øjnene. Budskabet om at ringe med kirkeklokkerne er kommet alt for sent til Danmark til, at de danske kirker kan nå at få sagen diskuteret og beslutte, om de vil deltage i aktionen.

"Brandærgerligt", siger Ella Maria Bisschop-Larsen, som havde håbet, at de danske kirker havde haft mulighed for at rykke lidt hurtigere og bakke op om FN-initiativet.

vincents@k.dk