Dansk klosterleder afsat af Vatikanet

Abbedissen på Sostrup kloster, Moder Theresa Brenninkmeijer, vil ifølge kilder i den katolske kirke blive afsat fra sin stilling som klosterleder

I nærmeste fremtid vil en ny abbedisse formentlig køre ned ad alléen til Sostrup Kloster for at overtage pladsen efter Moder Theresa Brenninkmeijer.
I nærmeste fremtid vil en ny abbedisse formentlig køre ned ad alléen til Sostrup Kloster for at overtage pladsen efter Moder Theresa Brenninkmeijer. . Foto: Niels Aage Skovbo/Fokus.

Danmarks formentlig mest omstridte klosterleder, Theresa Brenninkmeijer, må flytte fra Sostrup Kloster ved Grenaa. Det fortæller kilder i den katolske kirke til Kristeligt Dagblad.

Moder Theresa har i de foregående år været i mediernes søgelys, efter at den tidligere nonne på stedet Helene Hägglund i bogen Nonne tur/retur beskrev, hvordan abbedissen angiveligt både havde manipuleret og begået overgreb mod søstrene.

LÆS OGSÅ: Hemmelig afgørelse i sag om dansk kloster

Ifølge beskrivelserne i bogen døde en ældre nonne af kulde, efter at abbedissen havde låst den ældre kvinde ude i klostergården. Politiet gik ind i sagen, men der blev ikke rejst tiltale mod abbedissen. Danmarks katolske biskop, Czeslaw Kozon, bad samtidig Vatikanet foretage en intern undersøgelse af forholdene på stedet. Rapporten har hidtil været hemmeligholdt, men nu fortæller en kilde i den katolske kirke i Rom til Kristeligt Dagblad, at Theresa Brenninkmeijer bliver afsat som abbedisse.

STORT TEMA: Sostrup-sagen

Abbedisse Theresa er ikke smidt ud af ordenen. Men Pavestolen vil nu finde ud af, hvad der skal ske med hende. Imens vil der blive fundet en anden abbedisse til klos-tret i Sostrup. Derfor er det bedre, at Abbedisse Theresa flytter et andet sted hen. Det er en praktisk løsning for øjeblikket, siger general-abbedens medarbejder i Rom, pater Meinrad Tomann, der er prokurator for cistercienserne.

At Vatikanet nu vælger at flytte Moder Theresa væk fra Sostrup, har ikke noget med de tidligere anklager mod hende at gøre, understreger Tomann:

Hovedårsagen er, at man i løbet af den interne undersøgelse har oplevet, at undervisningen på stedet har været for præget af den nye evangeliseringsbevægelse Den neokatekumenale vej. Pavestolen mener, at den afviger for meget fra den traditionelle linje, så det vil de ændre på. Søstrene bør have mere indre frihed til at vælge og ikke være udsat for en så snæver spiritualitet, som det nu er tilfældet.

Pater Meinrad Tomann opfordrer til, at man ikke skaber en masse ny tumult om sagen.

Det handler ikke om at kreere en ny skandale, men om at finde en ny person, der kan hjælpe søstrene med at få et godt liv i klosteret. Abbedisse Theresa er sandsynligvis skuffet, men hun må finde en måde at forstå det på, siger han.

For den tidligere Sostrup-nonne Helene Hägglund, der i sin tid fik sagen til at rulle, er det glædeligt, at der kommer en ny abbedisse på So-strup

For mig personligt har det ikke nogen betydning, fordi jeg er fri. Men det bekræfter mig i, at det ikke er godt for stedet, at Moder Theresa er overordnet, når udfaldet bliver, som det gør. Det må være på grund af de nuværende søstres situation, at hun bliver afsat.

Da Helene Hägglund i sin tid skrev sin bog, var det for at advare mod at lignende episoder skulle finde sted andre steder. Dengang havde hun ingen som helst forhåbning om, at forholdene på Sostrup ville ændres.

Det vigtige er, at Moder Theresa ikke bliver abbedisse i andet kloster, så hun ikke får mulighed for at udøve magt over andre mennesker, siger Helene Hägg-lund.

Den katolske kirke i Danmark med biskop Kozon i spidsen bekræfter, at resultatet af Vatikanets interne undersøgelse på Sostrup er lige rundt om hjørnet, men ved ikke, hvornår den bliver offentliggjort.

Hverken Theresa Brenninkmeijer eller andre på Sostrup Kloster har lyst til at udtale sig i sagen.

OVERBLIK: Sostrup-sagen