Prøv avisen
Missions-historie

Dansk missionær bliver fejret i Nigeria

Missionærparret Eline og Mogens Uhrenholt på et foto fra 1915, kort efter at de var blevet udsendt til Nigeria af Dansk Forenet Sudan Mission. – Affotografering: Hans Wendelboe Bøcher.

En dansk missionær bliver fejret, når den lutherske kirke i denne uge markerer 100-året for grundlæggelsen af en missionsstation i byen Shellem i Nigeria

Op mod 4000 mennesker vil være samlet til festgudstjeneste i landsbyen Shellem i det nordøstlige Nigeria, når den lutherske kirke i Nigeria fra den 8. til den 11. november fejrer 100-året for grundlæggelsen af en missionsstation i landsbyen. Det var den danske missionær Mogens Uhrenholt, der sammen med hustruen, Eline, var udsendt af Dansk Forenet Sudan Mission – i dag Mission Afrika – der oprettede missionsstationen.

Som en del af fejringen bliver de danske missionærers historie fortalt, så de nigerianske kristne kan få en del af deres historie gjort konkret og levende. Det bliver kirke- og kulturmedarbejder i Lindholm Sogn, Hans Wendelboe Bøcher, der kommer til at give historien om den danske missionær tilbage til nigerianerne.

Han har i de seneste 12-13 år, efter at han under et besøg i Nigeria tilfældigt faldt over historien om Mogens Uhrenholt, forsket i mandens historie, og det er lykkedes ham at afdække hidtil ukendte detaljer i missionærens livshistorie. Dem vil han berette om, når han som en del af fejringen i Shellem skal mødes med højtstående kirkefolk og holde foredrag for de mange deltagere.

”Mit fokus er ikke missions-historie i traditionel forstand, for det, der optager mig, er de menneskeskæbner, der ligger bag, og de menneskelige grundvilkår, som former vores liv og også forener os,” siger Hans Wendelboe Bøcher, der blandt andet har eftersporet missionærens historie i arkiver i Danmark og USA og ved at opsøge fjerne slægtninge til Mogens Uhrenholt i begge lande. Desuden har det danske missionsmiljø bidraget med et væld af fotos, breve og genstande.