Dansk natkirke eksporteres til Norden

Natkirken ved Københavns Domkirke er blevet en succes, der inspirerer kirkerne i hele Norden

Fra hele Norden kigger præster mod Københavns Domkirkes Natkirke. I Norge, Finland, i Island og Færøerne har indbyggerne stiftet bekendskab med det danske natkirkekoncept de seneste år - eller også er natteåbningstider lige på trapperne.

I denne weekend var en delegation fra Stockholms Domkirke på besøg i Københavns Domkirke. Svenskerne ville opleve Natkirkens unikke blanding af stilhed, liturgi, inderlighed og skæve ideer, og sandsynligvis vil Stockholms nattevandrere snart kunne gå i kirke efter københavnsk forbillede.

I Malmø har Sct. Johannes Kyrkan holdt åbent hver anden fredag siden sensommeren, og omkring 300 har foreløbigt benyttet sig af tilbudet.

- Mange synes, det er svært at gå i kirke søndag formiddag. Der er en forventning om, at man skal tro på Gud og vide en del om religion. Natkirken bryder den følelse. Her får folk lov til at reflektere selv i stilhed, mener natkirkepræst Annah Cedhamre.

Norsk ide

Natkirken var oprindeligt en norsk ide, men det blev de ansatte ved Natkirken i København, som i løbet af de seneste fire år har udviklet konceptet, så det er blevet en succes både i Danmark og udlandet.

I begyndelsen af 1990'erne besluttede den norske domkirke at tilbyde sjælesorg om natten i samarbejde med det, man i Norge kalder »Kirkens SOS«, der svarer til den danske Nikolajtjeneste. I dag tilbyder den norske natkirke mere end sjælesorg.

- Vi ligger i centrum af Oslo, og folk strømmer forbi hver aften. Mange kommer også ind for at tænde et lys, før de fortsætter til fest, eller de skriver på en papirlap, hvad de ønsker forbøn for. Vi får omkring 100 forbøns-emner hver uge, som vi beder for, siger natkirkepræst Frode Lagset.

Kopiering duer ikke

I Danmark er det især natkirkepræst Signe Berg og sognemedhjælper Inger Ravn, som har arbejdet med Natkirkens indhold.

Deres råd til andre kirker er, at de skal gøre det på deres egen måde.

- De skal ville det selv. Vores erfaring viser, at hvis de kirkeligt aktive selv savner det, natkirken tilbyder, så overlever den. Hvis de bare kopierer vores koncept, dør det ud, siger Signe Berg.

Men succesen har en pris, og Signe Berg har fået så travlt med at tage sig af gæster, at hun ikke længere har tid til at videreudvikle Natkirken.

Derfor er hun i disse dage ved at overdrage ansvaret for rundvisning og kontakt til interesserede til en gruppe frivillige.

- Selvfølgelig er vi i Natkirken stolte over succesen. Men succesen gør også, at natkirken forandrer sig. Jeg kan selv mærke, at jeg er anderledes nu. For kirkegængerne er ikke længere bare drysset tilfældigt ind. De har læst om kirken og har forventninger. Nu bliver der også lavet en tv-dokumentar om natkirken. Det betyder, at der er mange flere mennesker i kirkerummet nu end tidligere, og derfor skal jeg finde ro på en ny måde. Jeg ved endnu ikke hvordan, siger Signe Berg.

korsholm@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Kirke og tro