Prøv avisen

Danske ateister splittet i syv grupper

Med den sidst tilkomne aktør, Humanistisk Samfund, er der nu syv ateistiske grupperinger i landet, der kæmper om de gudløse sjæle. Modelfoto. Foto: Scanpix

Mens Ateistisk Selskab vil gå aktivt ind i skolernes religionsundervisning, melder den nye forening Humanistisk Samfund sig med en samlet værdipakke til de gudløse

Der er travlhed i den ateistiske lejr. Med den sidst tilkomne aktør, Humanistisk Samfund, er der nu syv ateistiske grupperinger i landet, der kæmper om de gudløse sjæle.

Ateistisk Selskab, der med godt 1000 medlemmer er den klart største og som i går meddelte, at de vil møde op i religionsundervisningen for at fortælle danske skoleelever om et liv uden Gud må forvente skærpet kamp. Således har tre medlemmer fra Ateistisk Selskab valgt at arbejde aktivt for Humanistisk Samfund som medstiftere.

Der er brug for andet end en negativ ateistisk modstemme til religionen i Danmark. Som humanist er det ikke nok blot at afvise Gud. Vi vil levere et reelt alternativ, hvor vi er sammen om nogle værdier, siger Niels-Jørgen Koordt, der er en af den nye forenings seks stiftere.

Samtidig nedtoner både han og Ateistisk Selskabs formand, Jesper Vind, uenighederne, idet de to foreninger har mange fælles interesser.

Niels-Jørgen Koordt glæder sig blandt andet over Ateistisk Selskabs erklærede offensiv i forhold til religionsundervisningen. Men samtidig står Humanistisk Samfund klar med endnu en trumf.

Vi vil også gerne ud på skolerne. Men i stedet for blot at afvise Gud vil vi introducere eleverne for et livssyn, der bygger på humanistiske værdier, hvor både etik og menneskerettighederne indgår, fortæller Dennis Nørmark, stifter og talsmand for Humanistisk Samfund.

Den nye forening er i gang med at udvikle ceremonier til navngivning, konfirmation, bryllup og begravelse forankret i livsglæden, friheden og respekten for mennesket.

Ifølge teologiprofessor Viggo Mortensen, Aarhus Universitet, er der en forklaring på, at folkekirken i disse år bliver udfordret fra ateistisk hold.

Det multireligiøse samfund slår for alvor igennem, og det betyder, at folkekirken får konkurrence. Den bliver tvunget til at være tydeligere på egen profil og bekendelser. Denne tydelighed gør, at der er nogen, som ikke føler sig hjemme.

Samtidig vurderer Viggo Mortensen, at udfordringen er sund for kirken:

Når man som folkekirken har haft monopol, kan man nemt blive doven. Et nyt samfund med nye ritualer hvis de altså bliver gode vil kunne udfordre kirken og således skabe mere bevægelse.

Med den sidst tilkomne aktør, Humanistisk Samfund, er der nu syv ateistiske grupperinger i landet, der kæmper om de gudløse sjæle. - Foto: Arkiv