Prøv avisen

Danske børn bliver tiltrukket af buddhismen

Børn og unge interesserer sig i stigende grad for buddhismen. Foto: Bettina Brinkmann

Skuespillerne Brad Pitt og Mia Lyhne er nogle af de mange kendte buddhister, som børn og unge ser op til - og gør dem interesserede i buddhismen. At der ikke er en gud i buddhismen kan være en anden faktor.

Børn og unge interesserer sig i stigende grad for buddhismen. Sådan er meldingen fra syv af de otte godkendte buddhistiske trossamfund i Danmark, som Kristeligt Dagblad har kunnet få kontakt med.

Klassebesøg og buddhistiske børnegrupper

De lærer om buddhismen i de børne- og ungdomsgrupper, som flere af de buddhistiske trossamfund er begyndt at stå for, eller også tager de med skoleklassen ud for at besøge de buddistiske menigheder.

Center for Visdom og Medfølelse, der ligger i København og netop er blevet godkendt som trossamfund af Familiestyrelsen, begyndte sidste år at tilbyde en børnegruppe med leg, drama og historiefortælling for børn mellem 6 og 12 år.

"De teknikker og temaer, vi arbejder med, kan man genfinde i buddhismen - eksempelvis arbejder vi med opmærksomhedstræning og vores eget sinds betydning for den virkelighed, vi oplever. Men vi er meget opmærksomme på at præsentere det hele på en måde, så det kan anvendes, uanset hvilken religion børnene har", siger Mikkel Bjelke, ansvarlig for børnegrupperne.

Buddhistiske kurser for unge

Også Phendeling Center for Tibetansk Buddhisme tilbyder buddhistiske kurser til både de lidt ældre børn, der har fravalgt konfirmationen, og til børn mellem 4 og 12 år.

"Ungdomskurset handler især om etik. Her lærer de unge om, hvilke handlinger der fører til lykke og lidelse. Nogle af de unge har taget buddhistisk tilflugt efter kurset. I børnegrupperne for de små børn fortæller vi om Buddhas liv, mediterer, laver buddhistiske glidefald og synger buddhistiske sange", siger Ani Tenzin, underviser og buddhistisk nonne.

Hun påpeger, at flere skoler besøger centeret.

"Her oplever vi virkelig et boom. Jeg kan næsten ikke nå at følge med. Der er tit flere klasser på en uge - mest fra gymnasiet, men også skoleklasser helt ned til 2. klasse", siger hun.

Større interesse for buddhisme

Den tendens kan de andre buddhistiske trossamfund også nikke genkendende til. Ifølge Den Vietnamesiske Buddhistiske Kulturforening i Århus, der også netop er godkendt som trossamfund, kan de unge godt lide, at der ikke er en gud i buddhismen.

Jørn Borup, leder af Center for SamtidsReligion ved Aarhus Universitet, påpeger, at børnenes interesse for buddhisme svarer til samme interesse blandt voksne - i alt har mellem 4000 og 5000 danskere konverteret til buddhismen på 35 år. Ifølge ham ser også de unge buddhismen som en moderne religion, og bølgen af buddhistiske kendisser som Dalai Lama og skuespillerne Brad Pitt, Mia Lyhne og Anders Matthesen, får børn og unge til at interessere sig for religionen.

Det er Mogens Mogensen, konvertitekspert og ekstern lektor i teologi ved Aarhus Universitet, enig i. Men ifølge ham hænger den stigende interesse også sammen med, at kristendommen i manges øjne er blevet reduceret til noget teologisk og institutionelt.

"Vi har forsømt den side, der handler om livsformen. Det er den vigtige side, hvor alle de kristne praksisser og spiritualiteten kommer frem i hverdagen - eksempelvis bøn som meditationspraksis", siger han.