Danske hospitaler efterlyser Bibelen

Det siges, at hospitalet er byens største bedehus. Men landet over melder hospitalspræster om mangel på bibeler og bibelsk materiale, oplyser Bibelselskabet, som nu har taget initiativ til projektet ”Bibler til danske hospitaler”

Bibeler er blevet en mangelvare på hospitaler landet over. Sådan lyder meldingen fra de hospitalspræster, som Bibelskabet har talt med i en rundspørge. Her ses kirken på Rigshospitalet.
Bibeler er blevet en mangelvare på hospitaler landet over. Sådan lyder meldingen fra de hospitalspræster, som Bibelskabet har talt med i en rundspørge. Her ses kirken på Rigshospitalet. . Foto: Leif Tuxen.

Bibeler er blevet en mangelvare på hospitaler landet over. Sådan lyder meldingen fra de hospitalspræster, som Bibelskabet har talt med i en rundspørge. Bibelselskabet har derfor sat sig for at indsamle midler til bibeler og bibelsk materiale, såsom salmebøger, som landets hospitaler kan få i julegave, oplyser Synne Garff, der er international chef i Bibelselskabet og initiativtager til bibelprojektet.

”Der er et enormt behov for sjælesorg på landets hospitaler. En del af sjælesorgen er, at man kan studere forskellige passager i både Det Gamle og Det Nye Testamente, som kan anvendes til at opbygge livsmod, og som patienter kan finde trøst i. På hospitaler handler det om at blive lappet sammen rent fysisk, men det er også der, at de eksistentielle og religiøse spørgsmål melder sig,” siger hun.

Netop sjælesorgen savnede Pia Haakonsen, da hun i en alder af 27 år fik at vide, at hun havde livmoderhalskræft.

”Det var en stor sorg. Så snart man får at vide, at man har kræft, melder spørgsmålet om døden sig. Alt kommer op til revision. Jeg var bange for, at jeg ikke havde levet mit liv. Det var de store tanker og frustrationer om min eksistens, som meldte sig,” fortæller hun.

Som patient savnede hun åndelig vejledning, hvor hun blev mødt som menneske frem for patient, og hun kunne godt have brugt Bibelen til de lange timer på hospitalsstuen. Efter tre operationer er hun i dag sygdomsfri og arbejder som akutsygeplejerske.

Flere præster tilkendegiver, at der på hospitalerne ikke er økonomi til at skaffe det bibelske materiale, som kan hjælpe patienter og pårørende med at finde trøst i en svær situation for eksempel ved at afspejle deres liv i en bibeltekst, salme eller bøn. I det faglige netværk Præster i sundhedssektoren (PRIS) ser formanden, Ulla Britt Sørensen, derfor positivt på Bibelselskabets initiativ.

”Jeg ved fra kolleger, at der et stort behov for bibeler og andre bibelske publikationer på hospitalerne, fordi de kan skabe et refleksionsrum for de patienter, som i mange timer ligger for sig selv,” siger hun. Ud over at være formand for PRIS er hun også hospitalspræst i Psykiatri Øst, Region Sjælland, og sognepræst i Sankt Jørgensbjerg Kirke i Roskilde.

”Selv bruger jeg mest salmebogen. Mange salmer er fantastiske at læse også som digte. Men Bibelen kan også skabe udgangspunkt for samtale med patienterne og for, at de kan reflektere over deres egen livssituation. Bibelen er en skattekiste af historier om alle eksistentielle vilkår, som mennesker kan komme ud for. På den måde reflekterer man over sit eget liv gennem Bibelen,” forklarer hun.

Som patient savnede Pia Haakonsen, at hospitalspræsten var mere synlig, så patienter som hende kunne få gavn af det refleksionsrum, en præst kan tilbyde.

”De gange jeg var indlagt, bad jeg om at komme hjem, så snart det var muligt. Jeg kunne ikke holde ud at være der. Jeg savnede noget menneskelighed. Jeg har aldrig troet på Gud, men hos en præst kunne jeg få sat ord på meningen med min eksistens midt i sygdommen.”