Danske kirker markerer 10-årsdagen for terrorangreb

I dag indbyder en stribe kirker til særarrangementer i anledning af terroren mod USA for 10 år siden, og flere præster vil prædike om sagen. Sådan bør en kirke for folket naturligvis gøre, mener ekspert

Arkivfoto af terrorangrebet 11. september.
Arkivfoto af terrorangrebet 11. september. Foto: Chang W. Lee.

Terror og forsoning får i morgen plads hos en stor portion af landets kirker.

Det sker med en række særarrangementer på baggrund af flyangrebene mod New York og Washington for præcis 10 år siden. Arrangementerne spænder fra forsoningsprædikener til politiske debatarrangementer, og sidstnævnte foregår blandt andet i Christians Kirke i København, hvor tre folketingskandidater vil debattere, om religioner kan leve fredeligt side om side. Sognepræst Flemming Pless styrer slagets gang.

LÆS OGSÅ: Alt for meget fokus på religion efter 11. september

I Thomas Kingos Kirke i Odense prædiker Johannes Nørregaard Frandsen, som er medlem af kirkens menighedsråd og institutleder ved Litteratur, Kultur og Medier på Syddansk Universitet. Efterfølgende er der debat i sognehuset.

Hele efteråret fokuserer vi i kirken på katastrofer, som vi ikke må se som en lammelse af alting. I katastrofer ligger også muligheder, og selvom 11. september sørme ikke åbnede mange muligheder, må vi fokusere på, at vi skal videre, når skaden er sket, siger prædikanten.

I København har også Grundtvigs Kirke og Københavns Domkirke særlige arrangementer for at mindes terrorangrebene. Domkirken åbner dørene til en meditativ midnatskoncert med Middle East Peace Orchestra, som har turneret jorden rundt med budskabet om fred.

På Lolland vil sognepræst Jesper Bacher ud fra terroren og søndagens prædikentekst tale om, at Jesus har gjort alt vel, på trods af at folk hver dag mister livet. Og det er kun på sin plads, at præster og kirker markerer 10-årsdagen, mener Mogens S. Mogensen, ph.d. og ekspert i mødet mellem religioner.

Han deltager selv ved et kirkeligt arrangement i Haderslev, hvor han vil sætte fokus på frygt og tillid i lyset af terrorangrebene.

Folkekirken skal altid være kirke i tiden, og den tid, vi er i nu, er præget af 11. september. Det ville være underligt at lade som ingenting, for begivenheden har sat skel i verdenshistorien og påvirket forholdet mellem muslimer og kristne. Derfor er det ekstra vigtigt for kirken at vise, at den har et budskab om at elske sin næste, når vi lever i et samfund med både kristne og muslimer.

Hvor mange af landets kirker markerer 10-året, havde Det Islamiske Trossamfund forud for gårsdagens fredagsbønner ikke gjort sig nærmere overvejelser om en markering fra moskéens talerstol, fortæller talsmand Imran Shah.

Terrorangreb er ikke noget, man bør fejre. Alle normale mennesker er enige om, at det er forkasteligt, men ofrene for angrebene er jo ikke de eneste mennesker, der dør rundt omkring i verden. Vi skylder også at tænke på alle de mennesker, som til stadighed dør ikke kun på grund af terrorangreb, men også på grund af den aktive krig, Danmark er en del af. I disse dage kan vi mindes ofrene i stilhed.

At mindes terrorofrene for at sætte fokus på, hvordan religioner kan leve fredeligt side om side, som eksempelvis Christians Kirke gør, giver talsmanden ikke meget for:

Hvis man gør det 10 år efter, er man for sent på den, siger han.

gehlert@k.dk