Danske kirker oplever færre tyverier og gravskændinger

Smadrede gravsteder og nødtvungne kirke-vagtværn vakte sidste efterår opstandelse, men siden er udviklingen vendt i kraft af blandt andet styrket politiindsats

Ifølge Folkekirkens Forsikringsordning er gravskændinger blevet et mindre problem.
Ifølge Folkekirkens Forsikringsordning er gravskændinger blevet et mindre problem. . Foto: Anja Callius Bildhuset.

Kirker og kirkegårde har i årevis været yndede mål for tyve og hærværksmænd. Men den kurve er nu ved at vende.

Sidste efterår rapporterede Kristeligt Dagblad om gentagne tilfælde af hærværk mod gravsteder og gravsten samt tyverier af alt fra krucifikser til græsslåmaskiner, men faktisk oplevede landets kirker mindre kriminalitet sidste år end i de foregående år.

LÆS OGSÅ: Gravskændinger tages ikke alvorligt nok

I 2010 registrerede Folkekirkens Forsikringsordning 194 hærværksepisoder mod 287 året før (2009), mens antallet af tyverier faldt fra 624 til 513. Sidste år var faktisk det bedste hærværksår, siden opgørelserne begyndte i 2007.

Den positive udvikling har man bemærket i landsbyerne Gærum og Flade ved Frederikshavn. Her havde omfanget af tyverier nået et punkt, hvor kirkerne følte sig nødsaget til at hamre et stort jerngitter og en massiv metalstang op for at bremse indbruddene.

Men vi har ingen tyverier eller indbrudsforsøg haft det seneste år, selvom vi ikke har foretaget os yderligere. Det er dejligt, at indbruddene er stoppet, for hver gang har det givet ekstra arbejde og gjort medarbejdere kede af det, siger sognepræst Bruce Kent Steuer fra de to kirker.

I Aarhus bebudede menighedsrådet ved Skjoldhøj Kirke i november, at det ville ansætte et privat vagtværn for at stoppe en bølge af indbrud i parkerede biler under bryllupper, begravelser og højtider. Det viste sig dog ulovligt i henhold til vagtloven, men i stedet intensiverede politiet indsatsen i området.

Vi samarbejder meget mere med politiet end tidligere, og nu kan vi tilkalde dem via et direkte nummer til patruljebilen. Det er både vi og de godt tilfredse med, og situationen er klart forbedret siden sidste år, fortæller menighedsrådsmedlem Svend Ove Böhm fra Skjoldhøj Kirke.

LÆS OGSÅ: Politiet er magtesløse over for gravskændinger

Blandt de politikere, der sidste efterår råbte højest efter øget patruljering ved landets kirker, var Dansk Folkepartis næstformand, Peter Skaarup.

Det er vejen frem med mere fleksibelt samarbejde med politiet, og det skal fortsættes, for det her er et langt sejt træk, som ikke er vundet endnu, siger han.