Danske muslimer mere radikale efter 2001

10 år efter terrorangrebene på USA er radikale muslimers had til Danmark større end nogensinde. Den særlige trussel herhjemme skyldes Muhammed-sagen

10 år efter terrorangrebene på USA er radikale muslimers had til Danmark større end nogensinde. Den særlige trussel herhjemme skyldes Muhammed-sagen.
10 år efter terrorangrebene på USA er radikale muslimers had til Danmark større end nogensinde. Den særlige trussel herhjemme skyldes Muhammed-sagen. Foto: .

Unge muslimer er gennem de forløbne 10 år efter terrorangrebene på USA blevet meget bevidste om, at de i dele af den danske befolkning betragtes som ikke-hørende til nationen.

LÆS OGSÅ: Den islamiske verden efter 11. september

Lektor ved arabisk- og islam-studier på Aarhus Universitet Thomas Hoffmann mener, at det, han kalder vækkelsesdelen blandt muslimer i Danmark, lige nu er stærkere end den del af de herboende muslimer, som går den liberale og progressive vej.

De såkaldte diaspora-muslimer, der lever i Danmark, vil altid mobilisere moralsk, måske som modvægt til deres sociale status. Nogle af dem bliver mere halal og haram-orienterede (arabisk for tilladt og forbudt, red.) i forhold til de lande, hvor deres forældre eller bedsteforældre kom fra. Også selvom de har valget mellem at kaste traditionen over bord eller at lade sig inspirere af islam, siger Thomas Hoffmann.

Den større polarisering mellem danskerne og grupper af muslimer bliver selvforstærkende og er medvirkende til, at især unge muslimer kan søge over i radikale former for islam. Det forklarer ph.d. og antropolog Tina Gudrun Jensen om de 10 år, der er gået siden 2001, da to fly fløj ind i World Trade Center, og et blev styret mod Pentagon og ændrede verdenssituationen.

Danmark fik siden den i sammenhængen specielle historie, at det her i landet er Muhammed-tegningerne fra 2005, som har gjort Danmark til et udsat terrormål.

Og her er det også som i Storbritannien såkaldt hjemmeavlede terrorister, der har forsøgt sig med terroraktioner, men endnu ikke er lykkedes.

Thomas Hoffmann påpeger, at verdensomspændende opinions-undersøgelser viser, at opbakningen til al-Qaeda og lignende bevægelser er faldende. Det er da også ganske få muslimer i Danmark, der går så langt som til at forsøge terror men både i 2007 og 2008 er der faldet domme i sager om danske muslimer, som har planlagt terrorangreb.

Dr.phil., professor Jørgen Bæk Simonsen fra Københavns Universitet siger, at når unge muslimer køber varer, der tilsammen kan bruges som sprængstof, kan det ikke kaldes andet end politisk-religiøs radikalisering.

Der er ingen tvivl om, at de er inspireret af al-Qaeda og andre jihadister. Og selvom der i samfundet er en tendens til at generalisere og problematisere, er det muslimernes egen beslutning, om de griber til terror, siger Jørgen Bæk Simonsen .

Professor Jytte Klausen, Brandeis Universitetet i USA, der blandt andet forsker i islamiske bevægelser, understreger, at der er meget, meget få muslimer, der udøver terror. Men at terroren i Vesten nu udføres af en ny, oftest ikke-organiseret gruppe, som bekymrer efterretningstjenesterne.

Skelsåret er 2008, da al-Qaeda fandt ud af, at der var potentiale i at mobilisere muslimer til forargelse på grund af Muhammed-tegningerne. Derefter er den vestlige facebook- og youtube-generation af muslimer opstået. De kommunikerer også på engelsk. De inspireres blandt andet af tidsskriftet Inspire, der opfordrer dem til selv at udføre terror uden om organisationer som al-Qaeda, siger hun.

Politiets Efterretningstjeneste vurderer fortsat, at terrortruslen mod bestemte danske personer og lokaliteter er høj.