Prøv avisen

Danske præster efterlyser sommerkjoler: "Det er som at hoppe ind i en polstret sofa"

”Jeg elsker præstekjolen, men det er ulideligt at arbejde i de varme præstekjoler i disse dage. Det er som at hoppe ind i en polstret sofa," siger Regitze Marker, der er præstevikar i fem forskellige sogne på Sjælland.

Præsterne herhjemme har det varmt for tiden, og flere efterlyser et alternativ til den klassiske præstekjole lavet af uld. Men vi skal se flere varme somre, før det bliver taget op, lyder det fra biskop

Sommervejret har allerede sat rekorder, og ifølge DMI er det varme vejr ikke overstået endnu. Som præst gruer Regitze Marker for de varme dage. Hun arbejder i en præstekjole lavet af uld, som ifølge hende er urimelig varm om sommeren.

”Jeg elsker præstekjolen, men det er ulideligt at arbejde i de varme præstekjoler i disse dage. Det er som at hoppe ind i en polstret sofa. Vi mangler i den grad en sommerudgave,” siger Regitze Marker, der er præstevikar i fem forskellige sogne på Sjælland.

Regitze Marker fortæller, at hun ikke er den eneste, der har det sådan. Hendes kolleger har samme oplevelse, og flere har delt ud af deres oplevelser på Facebook.

Selvom de ellers kølige kirkerum har været varme i år, er det værst at være udenfor. Blandt andet ved begravelser. Og dem kan Regitze Marker have op til tre af om ugen.

Kreative kræfter har også fundet måder, hvorpå de kan køle sig selv ned under gudstjenesten. Præst Gabrielle Nilausen har syet et bælte med fryseelementer, som hun kan have på inden under præstekjolen for at køle ned. Det hjælper indtil fryseelementerne begynder at tø.

”Jeg havde oplevet et par gudstjenester, hvor sveden drev af mig, og jeg næsten blev dårlig. En besvimet præst er der ingen, der har glæde af, så hvis disse somre er fremtiden, bør der komme et bedre alternativ.”

Hos Præsteforeningen ved man, at det er varmt at være iført den klassiske præstekjole, når sommeren er så varm som i år.

”Det er en udfordring, og vi følger situationen. Hvis vi får flere somre af denne slags, så kan det være, at vi skal til at overveje, om det skal være muligt, at alle kan få en tyndere sommerdragt,” siger næstformand og sognepræst Niels Vincens Grunnet og henviser til den sommerdragt, der kom på markedet for nyligt.

Det er dog ikke alle præster, der har mulighed for at få en. Som reglerne er i dag, kan man få to tjenestedragter i løbet af de første 16 år som præst. Efter fire år kan man vælge en tyndere udgave, hvis man i forvejen har en klassisk præstekjole. Det betyder dels, at den egentlige præstekjole af uld skal holde i 16 år, dels at man skal have været ansat i et godt stykke tid, før man reelt har mulighed for at kunne skifte mellem dem. Det er i sidste ende Kirkeministeriet som arbejdsgiver, der beslutter, om det skal laves om, fortæller Niels Vincens Grunnet.

Biskop over Lolland-Falster Stift Marianne Gaarden er opmærksom på problemet, og derfor er der også situationer, hvor hun kan tage et specielt hensyn, fortæller hun. I nogle tilfælde får præsterne lov til at tage deres hvide, lettere alba på. Samme budskab kommer fra biskop over Helsingør Stift Lise-Lotte Rebel og biskop over Viborg Stift Henrik Stubkjær. For det kan jo ikke nytte noget, at præsterne bliver dårlige i varmen.

Men man skal tænke sig om, før man begynder at lave om på præstekjolen, så den er mere egnet til sommerbrug, eller giver præsterne mulighed for at tage noget andet på, fordi vi oplever en varm sommer i år, mener Marianne Gaarden.

”Jeg har fuld forståelse for, at det er meget varmt inde i en præstekjole i disse dage. Men præstekjolen har et stærkt brand, og alle ved, hvad den repræsenterer. Derfor skal præsterne have den på – også når det er varmt.”

Indtil det står klart, om de varme temperaturer fortsætter, ser det altså ikke ud til, at der er lettere præstekjoler på vej til præsterne Regitze Marker og Gabrielle Nilausen, der påpeger at den hvide alba ikke er ideel til eksempelvis begravelser.

Præstekjolen har et stærkt brand, og alle ved, hvad den repræsenterer. Derfor skal præsterne have den på – også når det er varmt

Marianne Gaarden, biskop over Lolland-Falster Stift