Prøv avisen

Danske religiøse ledere tager afstand fra dom mod medlem af Jehovas Vidner

Blandt de i alt 11 trossamfund og organisationer, som tager afstand fra dommen mod danske Dennis Christensen (billedet), er Det Jødiske Samfund, Indre Mission og Danish Muslim Aid. Foto: Mladen Antonov/AP/Ritzau Scanpix

Dommen mod det danske medlem af Jehovas Vidner i Rusland Dennis Christensen får religiøse ledere til at protestere. Mens blandt andre Det Jødiske Samfund og Indre Mission tager afstand fra dommen, er der fra folkekirkens biskopper ingen officiel udmelding

Det er dybt problematisk, at man fra russisk side har valgt at idømme det danske medlem af Jehovas Vidner Dennis Christensen seks års fængsel. Det mener en række danske religiøse ledere, der i et de-batindlæg i dagens Kristeligt Dagblad kraftigt advarer imod dommen og den lovgivning, som ligger bag.

Blandt de i alt 11 trossamfund og organisationer, som tager afstand fra dommen, er Det Jødiske Samfund, Indre Mission og Danish Muslim Aid.

Hos Metodistkirken har man også valgt at skrive under på protesten. Det skyldes ifølge Christian Alsted, som er biskop i Danmark, Norden og Baltikum, at ”dommen er et alvorligt angreb på religionsfriheden”:

”Jeg betragter den som et skridt i den helt forkerte retning. Dertil kommer, at dommen danner præcedens for efterfølgende sager, hvorfor man i Rusland nu blot får endnu nemmere ved at dømme religiøse personer,” siger han.

”Selvom sagen ikke direkte berører andre trossamfund, så benytter man her en lovgivning, der har potentiale til at ramme alle andre trossamfund i Rusland end den russisk-ortodokse kirke. Det er dybt problematisk, hvilket vi også fra dansk side skal give udtryk for.”

På listen over kritikerne af dommen er de mere konservative fløje inden for folkekirken repræsenteret i form af Indre Mission og Luthersk Mission. Hos folkekirkens biskopper har man dog valgt at takke nej. Det hænger sammen med, at folkekirken ikke har tradition for at udtale sig om sager, der finder sted i udlandet. Det forklarer Henrik Stubkjær, biskop over Viborg Stift:

”Sagen ligger ud over, hvad jeg som biskop i folkekirken bør udtale mig om. Jeg udtaler mig om danske forhold og ikke om alt muligt andet, og jeg er sikker på, at mine kolleger ville sige det samme,” siger han.

”Men når du nu ringer, vil jeg selvfølgelig sige, at jeg tager afstand fra dommen. Det handler grundlæggende om religionsfrihed, og den har jeg også ad flere omgange forsvaret i Danmark.”