Danske soldater får kontroversiel velsignelse før kamp

MED AFSTEMNING Feltpræster i Afghanistan sender soldater i kamp med herrens velsignelse, to slag på brystet og en strakt arm med fingrene formet som V-tegn. Men præsterne må ikke opmuntre til krig, kritiserer biskopper

Morten Ramsland.  Foto:
Morten Ramsland. Foto:. Foto: Søren Hvam Denmark.

Når danske kampsoldater i Afghanistan forlader lejren for at patruljere eller deltage i en større militær operation, har en kristen feltpræst i de fleste tilfælde velsignet dem kort forinden.

Det skriver Avisen.dk.

De særlige soldatervelsignelser skaber nu splittelse i både Forsvaret og Folkekirken.

"Kristendommen må ikke smelte sammen med krigen," siger biskoppen i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, der er feltpræsternes øverste chef, til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ
: Præst: Sutsko-teologer ved intet om krig

Velsignelsen foregår typisk ved lejrens port og ligger i umiddelbar forlængelse af en officers militærbriefing. Den sluttes af med, at feltpræsten først gør korsets tegn og dernæst kommer med et kampråb og slår sig selv på brystet to gange.

Det oplyser en række feltpræster og tidligere udsendte soldater, som Avisen.dk har talt med. En af dem er hærprovst Thomas Beck, der har ansvaret for at rekruttere og uddanne de danske feltpræster.
Han forsvarer soldatervelsignelserne, som ifølge Beck har udviklet sig, siden danske soldater slog lejr i Helmand i 2006.

LÆS OGSÅ: Feltpræst i skudlinjen for omgang med våben

"Over for Gud er vi alle lige, og soldaten skal om nogen vide, at hvis han svigter i den opgave, som Folketinget har pålagt ham, så har han om ikke andet Guds tilgivelse," siger Thomas Beck til Avisen.dk.
Hærprovsten oplyser, at han - og flere andre feltpræster - afslutter deres velsignelse af de tungt bevæbnede soldater med følgende udtryk: "Stol på Gud og hold krudtet tørt."

Det er ikke første gang, at feltpræsternes velsignelser møder kritik. Sidste år vakte det debat, da sognepræst og tidligere feltpræst i Afghanistan Thomas Østergaard Aallmann beskrev i sin bog Løvehjerterne, hvordan han gjorde brug af V-tegnet, når han velsignede soldaterne.

Beskrivelserne i bogen førte til, at landets 10 biskopper i en fælles udtalelse advarede danske feltpræster i Afghanistan mod at opfatte krigen som en religiøs kamp mod islam.

LÆS OGSÅ: Biskopper: Danmarks indsats skal ikke være religionskrig

Og samme budskab lyder nu fra flere af landets biskopper, efter Avisen.dk har bragt videooptagelser af soldatervelsignelsen i Afghanistan:

"Feltpræsten skal alene være sjælesørger for soldaterne. Det er officerens job at opmuntre soldaterne til kamp. Hvis feltpræsterne bruger Guds velsignelse som motivation, misbruger de den," siger Peter Skov-Jakobsen, Københavns Stift.

Han mener, at en velsignelse altid bør slutte ved korsets tegn, og vil nu indskærpe over for feltpræsterne, at soldatervelsignelserne går for vidt.

Biskoppen i Viborg Stift, Karsten Nissen, kritiserer også velsignelserne.

"Naturligvis skal feltpræsterne være der, hvor soldaterne har brug for dem, men Folkekirkens præster må ikke blive en del af den krigsførende indsats. Deres job er at prædike og øve sjælesorg, ikke at opildne soldater til kamp," siger han til Avisen.dk.

Feltpræsternes chef mener, at biskopperne overreagerer.

"Jeg kan godt forstå, at folk, der sidder hjemme i deres lænestol i trygge lille Danmark, tænker: UHA! Her skal vi passe på. Men der er ikke en eneste dansk soldat - det håber jeg i hvert fald ikke - der ser krigen i Afghanistan som en hellig krig," siger Thomas Beck og tilføjer:

"Det er jo ikke nyttige idioter, vi velsigner. Det er kritiske og uddannede unge mænd."

Just Kielberg var sygehjælper i Helmand-lejren i 2010 og følte et ubehag ved velsignelserne:

"Jeg finder det malplaceret, at feltpræster velsigner vores kamptropper i Afghanistan. Når jeg tænker på hvor mange krige, der er blevet antændt af hellige mænd - hvad enten det er muslimske mullaher eller kristne præster - giver det ingen mening."