Danske spejdere: Ateister kan slippe for religiøst spejderløfte

Hvis man ikke kan stå inde for spejderløftet, kan man godt være med uden at aflægge det, pointerer danske spejderbevægelser

Børn behøver ikke aflægge et formelt spejderløfte om at ville tjene Gud for at kunne blive spejder i Danmark. Billedet er fra Spejdernes Lejr 2012.
Børn behøver ikke aflægge et formelt spejderløfte om at ville tjene Gud for at kunne blive spejder i Danmark. Billedet er fra Spejdernes Lejr 2012. Foto: Morten Stricker Denmark.

Det har vakt opstandelse i Storbritannien, at en 11-årig ateistisk dreng er blevet nægtet medlemskab af den lokale spejderforening, fordi han ikke vil aflægge et spejderløft om at "tjene Gud".

Også i Danmark har spejderbevægelser formelle spejderløfter med religiøse formuleringer. Alligevel ville den engelske dreng være bedre stillet, hvis han i stedet havde forsøgt at blive spejder i Danmark.

En række danske spejderorganisationer bekræfter, at man ikke behøver at gå på kompromis med sit ateistiske verdenssyn for at blive spejder.

LÆS OGSÅ: Dreng vil ikke tjene Gud: Britiske spejdere afviser 11-årig ateist

Hos de grønne KFUM-spejdere har man tradition for at aflægge et spejderløfte, når man har været med i spejderne noget tid. Løftet lyder:

"Jeg lover at gøre mit bedste for at lytte til Guds ord, holde spejderloven og hver dag gøre noget for at glæde andre."

Hvis løftet om at lytte til Guds ord ikke kan forenes med den kommende spejders egen overbevisning, skal det ikke spænde ben for, at barnet kan trække i spejderuniformen, lyder det fra korpsets generalsekretær Thomas Kirkeskov.

"Spejderløftet er et tilbud til børnene. Vi tilbyder dem, at de kan møde det kristne budskab hos os, men vi propper det ikke ned i halsen på dem. Hvis de vil være med, men ikke har lyst til at lytte til Guds ord, så er det fint nok. Vi diskriminerer ikke," siger han.

LÆS OGSÅ: Spejdere skal løse problemer for virksomheder

Hvis der er dele af spejderløftet, den aspirerende spejder oplever som et problem, dropper man hele spejderløftet. Der findes ikke alternative eller modererede udgaver af løftet, understreger Thomas Kirkeskov:

"Vi vil ikke lave et spejderløfte, der ikke indeholder formuleringen om Guds ord. Men vi accepterer, hvis det er noget, de sætter spørgsmålstegn ved".

Alle spejderorganisationer, der er medlem af Verdensspejderbevægelsen, skal have en lov og et løfte med overordnede pligter over for Gud, for andre og for en selv. Hos Det Danske Spejderkorps lyder en del af spejderløftet, at man skal "gøre sit bedste for at finde sin egen tro og have respekt for andres".

Men hvis en spejderaspirant ønsker at trække i uniformen uden at have et ønske om at blive troende, er det også helt fint.

"Jeg har aldrig oplevet, at nogen er blevet nægtet at blive spejder, hvis der var noget i spejderløftet, de ikke kunne stå inde for. Vi tager vores spejderlov og spejderløfte meget seriøst. Det er jo en del af vores grundlag og værdier. Men i den praktiske udførsel, når man står med et barn, der gerne vil være spejder, anerkender vi barnet, som det er," siger Mads Kolte-Olsen, generalsekretær hos Det Danske Spejderkorps.

Han understreger dog, at man sagtens kan forestille sig situationer, hvor man siger til børn, at de ikke skal være spejdere. Men så handler det typisk om, at de adfærdsmæssigt ikke passer til gruppen.

LÆS OGSÅ: Lejrchef om spejderlejr: Alle var glade

Kristeligt Dagblad har også kontaktet Danske Baptisters Spejderkorps samt De Grønne Pigespejdere. Heller ikke her vil man afvise børn at blive spejdere, hvis de ikke er enige i spejderløftet.