Danske trossamfund markerer angreb

Det omfattende skudangreb på moskéer i New Zealand vækker medfølelse i Danmark fra både muslimer, jøder og kristne

Der vil være fokus på forsoning og forståelse, når Rådhuspladsen i København på næste lørdag danner rammen om et arrangement til minde om ofrene for det store angreb mod muslimer i New Zealand, som skete fredag eftermiddag lokal tid. Her blev mindst 49 mennesker dræbt ved skudangreb på to moskéer i byen Christchurch.

Bag arrangementet i København står organisationen Viomis Aid, der består af unge danske muslimer, som leverer nødhjælp til udsatte områder.

”Udover at mindes de dræbte i moskéerne håber vi at kunne sætte fokus på den negative retorik, der i dag ofte bliver brugt om muslimer. For den er med til at gøde jorden for ekstremister, der giver sig selv tilladelse til at udføre voldelige handlinger mod andre. Dette er ikke første angreb mod muslimer og bliver ikke det sidste, hvis tonen fortsætter,” siger organisationens formand Khalid Alsubeihi.

Han planlægger at invitere talere med både muslimsk og ikke-muslimsk baggrund til at tale for forsoning ved arrangementet.

I flere moskéer blev angrebene i New Zealand i går nævnt under fredagsbønnen, men også andre trossamfund både herhjemme og i udlandet har udtrykt deres sympati. På sin hjemmeside henviser Den Katolske Kirke i Danmark eksempelvis til den erklæring, som den katolske bispekonference i New Zealand har sendt til det muslimske trossamfund i Christchurch. Her udtrykker den sin solidaritet og forsikrer om, at kirken beder for de døde og sårede, deres familier og hele det muslimske trossamfund.

Fredagens angreb vil også blive markeret af Det Jødiske Samfund i Danmark, fortæller rabbiner Jair Melchior.

”Når der sker begivenheder som denne, er det normalt, at jeg siger noget om det i min prædiken, beder en bøn for de ramte eller siger noget om vores ansvar som trossamfund i sådan en situation. Det er jo desværre ikke første gang, der sker noget som dette, og det kan både ske i synagoger, moskéer og andre steder. Derfor er det også vigtigt, at angrebene ikke kun markeres af moskéer, men af alle. Vi er alle i samme båd, når det kommer til ekstremister, der angriber minoriteter, fordi de ikke ønsker samfundet, som det er,” siger han.

Fra folkekirken har sognepræst Anni Albæk i Møllevangskirken i Aarhus blandt andet udtrykt sin medfølelse på Twitter.

”Igen tager ondskaben magten i verden. Mine tanker går til ofrenes familier og venner. Tænk at slå mennesker ihjel, der beder fredeligt,” skriver hun.