Danskere tror på Darwin

Et stort flertal af danskerne tror på Charles Darwins evolutionsteori, viser ny undersøgelse

Charles Darwin var en grundig mand, som i årevis arbejdede på at samle dokumentation til støtte for sin evolutionsteori. Personen på fotoet er ikke den ægte Darwin, men professor Jon Fjeldså fra Zoologisk Museum i København, som i forbindelse med en evolutionsudstilling agerer Darwin.
Charles Darwin var en grundig mand, som i årevis arbejdede på at samle dokumentation til støtte for sin evolutionsteori. Personen på fotoet er ikke den ægte Darwin, men professor Jon Fjeldså fra Zoologisk Museum i København, som i forbindelse med en evolutionsudstilling agerer Darwin. . Foto: Jens Astrup.

"Mennesket er udviklet over millioner af år fra mindre avancerede former for liv".

Det udsagn svarer 82 procent af danskerne ja til ifølge en undersøgelse Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

Og det er en høj tilslutning, når man sammenligner med resten af verden, siger Darwin-ekspert Peter C. Kjærgaard, der er lektor og ph.d. ved Aarhus Universitet og Cambridge Universitet.

- Selvfølgelig ville jeg ønske, at det var højere. Men det viser, at det fokus, der i videnskabelige kredse har været på at kommunikere evolutionen, har virket, så vi har fastholdt dansk opbakning, siger han.

Mange tror,Gud skabte mennesket
I undersøgelsen siger ni procent, at de mener, at Gud skabte mennesket stort set i dets nuværende skikkelse inden for de sidste 10.000 år, og ni procent svarer 'ved ikke' til spørgsmålet om menneskets oprindelse.

- Vi må erkende, at der er knap 20 procent, som ikke umiddelbart accepterer evolutionen, og det betyder, at de stærke antievolutionistiske kræfter har haft succes med at sætte deres dagsorden, siger Peter C. Kjærgaard og henviser blandt andet til teorien om Intelligent Design.

Den danske modtagelse af Darwin
Ifølge idehistoriker Hans Henrik Hjermitslev, som i øjeblikket arbejder på en ph.d.-afhandling om den danske modtagelse af Darwins teorier, ser mange danskere det ikke som en modsætning at tro på både Gud og Darwin.

- Små religiøse kredse for eksempel Indre Mission, er evolutionsmodstandere, mens langt størstedelen af danske kristne mener, at tro og videnskab ikke har noget med hinanden at gøre, siger han.