Darwin dræbte den gamle mand med det hvide skæg

Fremtrædende teologer mener, at Darwin har forbedret og modnet kristendommen

Tegning
Tegning.

Charles Darwin har ikke blot skabt grundlaget for den moderne videnskabs syn på livets udvikling. Med sin epokegørende udviklingslære, som fejres over hele verden i år, har han også medvirket kraftigt til at gøre den danske folkekirke voksen og moderne.

En stribe toneangivende danske teologer glæder sig i dag ligefrem over den positive udvikling i kirken, som Darwins opdagelser har ført med sig.

Troende på egne ben
Væk er naive og forenklede gudsopfattelser. Borte er bogstavelige og fundamentalistiske læsninger af Bibelen. Og ind er til gengæld kommet tankens magt og troende mennesker, der står mere og mere på egne ben.

Udviklingslæren har ændret synet på Gud som skaber. Han frembringer ikke det hele på én gang "i begyndelsen", men i en stadig proces, siger teologiprofessor Svend Andersen fra Aarhus Universitet, som mener, at folke-kirke og folke-oplysning hører tæt sammen i Danmark.

Og et oplyst menneske kan dårligt komme uden om evolutionsteorien i en eller anden udgave, siger han.

Tvunget til nytænkning
Ifølge generalsekretær i Bibelselskabet, cand.theol. Tine Lindhardt, har Darwins udviklingslære tvunget teologerne til at tænke nyt og læse Bibelen på mere avancerede måder.

Med Darwin er skabelsesberetningerne naturvidenskabeligt forældede, men alligevel helt nutidige i deres beskrivelse af, hvor glad Gud er for sin verden og dens mennesker, vurderer Tine Lindhardt.

Væk med primitive opfattelser
Idéhistoriker, teolog og biskop Kjeld Holm, Århus, glæder sig over, at Darwins udviklingslære og andre af videnskabens landvindinger har været med til at fjerne stereotype billeder i kristendommen, for eksempel fremstillingen af Gud som en gammel mand.

Det er da en kæmpe fordel. Det gudssyn var jo samtidig udtryk for en primitiv opfattelse, som i virkeligheden var mere ødelæggende for kristendommen end så meget andet. Frem for fundamentalistiske opfattelser har videnskaben været med til at frisætte mennesket, mener Kjeld Holm.

'Kristen darwinist'
På Københavns Universitet kalder professor i samtidsteologi Niels Henrik Gregersen sig selv for en "kristen darwinist", og han ser Darwins arbejde som skelsættende for den moderne teologi.

Darwinismen har medvirket til den opfattelse, som i dag deles af næsten alle, nemlig at Bibelen ikke kan anvendes som en grundbog i fysik, geologi og historie. Bibelen er i stedet en poesi om tilværelsens grundvilkår, en refleksion over Guds og menneskers forhold til hinanden og en forkyndelse af, at Gud holder fast i mennesket, selvom mennesket ikke holder fast i Gud, siger Niels Henrik Gregersen.

Han tilføjer, at mange af hans kolleger "først nu er ved at vågne op til Darwin".

Uenig
Men den påstand vil teolog og ph.d.-studerende Lars Sandbeck ikke have siddende på sig.

Jeg mener ikke, Darwin har haft nogen særlig indflydelse på udviklingen af moderne teologi. Evolutionslæren har dog været med til at understrege, at Bibelens skabelsesberetning er absurd, hvis den læses bogstaveligt hvad begavede teologer jo altid har vidst, siger Lars Sandbeck.

kirke@kristeligt-dagblad.dk