Prøv avisen

De fattiges kardinal

Med valget af argentinske Jorge Bergoglio har den katolske kirke fået sin første sydamerikanske pave. – Foto: .

Som kardinal gav Jorge Bergoglio afkald på fornemme biler og foretrak bussen. Den nye pave beskrives som en mand af ydmyghed

Indtil i går var jesuitten Jorge Bergoglio, 76 år, kendt som de fattiges kardinal og manden som ikke blev pave ved valget i 2005. I går aftes trådte han frem på Peters Pladsen med et ydmygt godaften og modtog hyldesten som den nye pave.

Han fik næstflest stemmer ved konklavet i 2005, hvor Benedikt XVI blev valgt, men efter blot fem afstemninger afgjorde han denne gang det pavevalg, som eksperter har beskrevet som uden favorit.

LÆS OGSÅ: Pave Frans opgave bliver at rydde op

Valget af Jorge Bergoglio er historisk af flere grunde. Det er første gang at der vælges en pave fra Latinamerika. Jorge Bergoglio er så at sige en brobygger som barn af italienske indvandrere. Og som Kristeligt Dagblads kommentator Andreas Rude bemærker, så er Jorge Bergoglio latiner: Han er en hjertelig, pæn og beskeden mand som med naturlighed beder om folkets forbøn som sin første handling i embedet.

Han er kendt for sin beskedenhed. Skønt han er kardinal, har han altid ønsket at sidde på bagerste række, siger forfatteren til hans offcielle biografi Sergio Rubin.

Bergoglio er kendt for at modernisere kirken i Argentina, som har været blandt de mest konservative i Latinamerika. Han vil være en pave, som vil opmuntre kirkens 400.000 præster til at gå ud på gaderne og vinde flere sjæle.

Er Bergoglio en progressiv - måske. En befrielsesteolog? Nej, han er ikke en tredje verdens præst. Kritiserer han den Internationale Valutafond og neoliberalisme? Ja. Bruger han en god del tid i slumkvartererne?

Ja siger Rubien til Huffington Post.

For lektor Peter Lodberg, Aarhus Universitet står valget af Bergoglio som et progressivt og symbolsk valg:

Han er ikke nogen kirke-fyrste, men en mand af ydmyghed, som gerne vil være folkets pave. Han er blevet kaldt de fattiges kardinal. Han er ikke en klassisk befrielsesteolog, men han er et barn af Andet Vatikanerkoncils teologi og har bevidst distanceret sig fra en hver form for katolsk triumfalisme.

LÆS OGSÅ: Hvad er befrielsesteologi?