Hver anden dansker: Kristne flygtninge skal ikke have forrang

Morten Messerschmidt (DF) har ikke befolkningen med sig, når han foreslår primært at tage imod kristne kvoteflygtninge. Behov for hjælp må stå over religiøst ståsted, når man tager imod flygtninge, mener flere iagttagere

" I 2017 ville to ud af tre danskere begrænse indvandring fra muslimske lande. Så med det i baghovedet er det nærmere overraskende, at, der ikke er større interesse i at tage imod kristne flygtninge, men mon ikke mange af dem som er imod muslimske flygtninge også er imod kristne?,” Niels Jespersen.
" I 2017 ville to ud af tre danskere begrænse indvandring fra muslimske lande. Så med det i baghovedet er det nærmere overraskende, at, der ikke er større interesse i at tage imod kristne flygtninge, men mon ikke mange af dem som er imod muslimske flygtninge også er imod kristne?,” Niels Jespersen. . Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.

Næsten hver anden dansker er uenig med Dansk Folkepartis næstformand Morten Messerschmidt i, at Danmark bør prioritere kristne kvoteflygtninge over andre. Det viser en undersøgelse lavet af analyseinstituttet YouGov på vegne af Kristeligt Dagblad blandt 1229 repræsentativt udvalgte danskere. Her har de adspurgte forholdt sig til syv udsagn fra folketingspolitikeren i forbindelse med hans kamp for de kristne værdier, som blev indledt sidst i juli.

Men Morten Messerschmidt har ikke flertallet med sig, når han mener, at Danmark udelukkende eller primært skal modtage kristne kvoteflygtninge, hvis vi skal modtage nogen. 47 procent erklærer sig helt eller delvist uenige i dette, mens 33 procent er helt eller delvist enige.

Det kommer ikke som et chok for Niels Jespersen, der er chefredaktør på Netavisen Pio, medlem af Socialdemokratiet og medforfatter til borgen ”Eksperimentet der slog fejl” om dansk flygtningepolitik gennem de sidste fire årtier.

”Danskerne er meget skeptiske over for indvandring fra muslimske lande. For eksempel svarede 28 procent i en undersøgelse sidste år, at muslimske indvandrere bør sendes ud af Danmark. I 2017 ville to ud af tre danskere begrænse indvandring fra muslimske lande. Så med det i baghovedet er det nærmere overraskende, at, der ikke er større interesse i at tage imod kristne flygtninge, men mon ikke mange af dem, som er imod muslimske flygtninge, også er imod kristne?”, siger han.

Selv mener han heller ikke, at det er en god idé at prioritere kvoteflygtninge ud fra religion.

”Kriteriet for at hjælpe flygtninge må være, om de har behov for hjælp – ikke om de har den ene eller den anden tro. Det er også det kristne at gøre. Jeg tror heller ikke, at det er kristendommen i sig selv, der gør flygtninge nemmere at integrere. Det modbeviser bosniere, tamiler og østasiater. Der er ganske vist noget, der tyder på, at det kan være lettere at integrere flygtninge fra kristne lande i for eksempel Afrika, men der er formentlig mange andre parametre, der gør sig gældende her end bare religion,” siger han.

Hvis Søren Dalsgaard var blevet spurgt om det samme, havde han også erklæret sig uenig med Morten Messerschmidt, siger han. Han er leder af Folkekirkens Migrantsamarbejde og mener ikke, at man bør prioritere kristne flygtninge over andre, selvom noget peger på, at de kan være lettere at integrere.

”Min kristendomsforståelse er, at vi ikke hjælper folk, fordi de er kristne, men fordi vi er kristne. Når det er sagt, tror jeg, at det i mange tilfælde vil være lettere for kristne at integrere sig i en kristen kultursammenhæng som den danske, end det vil være for mange muslimer. Som kristen flygtning har man en naturlig adgang til kirkelige netværk og dermed til danske netværk. Det har man for eksempel set med de burmesiske flygtninge, der har deres egne menigheder, men samtidig er blevet integreret i Baptistkirken i Danmark. Desuden ligger der i kristendommen et mere dynamisk kultursyn end i islam. Som kristne har vi for eksempel ikke nogen universelt gyldige regler for, hvad man må spise og drikke, eller hvordan man skal klæde sig. Det dynamiske kultursyn gør kristne mere forhandlingsvillige i mødet med dansk kultur, hvilket letter integrationen” siger han.

Sognepræst Katrine Winkel Holm fra Borup, Kimmerslev, Nørre Dalby Pastorat på Sjælland og medlem af Dansk Folkeparti mener også, at det kan være lettere at integrere kristne, og derfor erklærer hun sig også enig i Morten Messerschmidts holdning til kvoteflygtninge.

”I den ideelle verden skal flygtninge ikke integreres, fordi de skal hjem igen, men af erfaring ved vi, at de i mange tilfælde bliver i landet. Så selvfølgelig giver det mening for mig, at der primært bliver taget imod kristne kvoteflygtninge. Det er også en måde at vise, at man er opmærksom på det store globale problem med forfølgelse af kristne,” siger hun.

For Katrine Winkel Holm er det vigtigste i Morten Messerschmidts projekt imidlertid ikke spørgsmålet om flygtninge, men om dannelsesaspektet i kristendommen. På det område er der større opbakning til Dansk Folkepartis næstformand.