Prøv avisen
Interview

Arrangør: Himmelske Dage skal give kirkeligt udsyn

Om godt to måneder skal Henning Kjær Thomsen igen deltage i kirkedagene, og denne gang som arrangør. Han er nemlig med i den lokalkomité, der tilrettelægger dagene, som siden 2016 har heddet Himmelske Dage. I år foregår de i Herning, og som stiftets teologiske konsulent har Henning Kjær Thomsen fået ansvaret for det teologiske spor under arrangementet, der finder sted i Kristi himmelfartsferien. Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

Besætningen af udenlandske gæster bliver den mest interessante i mange år ved Himmelske Dage i Herning, mener medlem af arrangementets lokalkomité Henning Kjær Thomsen. Under temaet ”Gå med” skal deltagerne inspireres til at se ud i verden, men også på tværs af danske kirkesamfund

Henning Kjær Thomsen var benovet, da han for første gang var til Danske Kirkedage. Det var i Silkeborg i 1983, og han havde netop færdiggjort sine studier i teologi, da han fik sin debut ved det store fælleskirkelige arrangement.

På det tidspunkt var teologerne Dorothee Sölle fra Tyskland og Allan Boesak fra Sydafrika de største navne på deltagerlisten, og dem skulle Henning Kjær Thomsen interviewe. Han beundrede begge meget og var blevet udpeget til at tale med dem til avisen ”Varmt Brød”, der blev udgivet i forbindelse med kirkedagene.

”De var to af mine store helte, og jeg var vist det, man kalder starstruck. Jeg havde skrevet alle mine spørgsmål ned på både tysk og engelsk. Dem fik jeg stillet, men jeg havde nok for megen ærefrygt til at gøre det virkelig godt og få fulgt op på spørgsmålene. Jeg kom derfra med blokken fuld, men også med røde ører. Det var alligevel en fantastisk oplevelse at møde disse store udenlandske teologer,” siger han.

Om godt to måneder skal Henning Kjær Thomsen igen deltage i kirkedagene, og denne gang som arrangør. Han er nemlig med i den lokalkomité, der tilrettelægger dagene, som siden 2016 har heddet Himmelske Dage. I år foregår de i Herning, og som stiftets teologiske konsulent har Henning Kjær Thomsen fået ansvaret for det teologiske spor under arrangementet, der finder sted i Kristi himmelfartsferien.

Dermed har han også ansvaret for de udenlandske gæster, der ligesom i 1983 er hans egne personlige højdepunkter i programmet. Og han mener, at dette års internationale teologer udgør den bedste besætning i mange år på Himmelske Dage.

Han fremhæver besøg fra præsidenten for Det Lutherske Verdensforbund, Musa Panti Filibus, og præsident Najla Kassab fra det reformerte verdensforbund samt generalsekretæren for Kirkernes Verdensråd, Olav Fykse Tveit. De er på deltagerlisten sammen med den prominente amerikanske teologiprofessor Miroslav Volf og den palæstinensiske præst Mitri Raheb, der næsten kan indgyde samme ærefrygt hos Henning Kjær Thomsen, som hans to helte gjorde tilbage i 1983.

”Jeg ved ikke, om man stopper med at blive starstruck, men Mitri Raheb og Miroslav Volf er i hvert fald to teologer, som jeg har lært meget af. Jeg synes, det er interessant at høre dem formulere kristen teologi i dag.”

Himmelske Dage vil bestå af omtrent 300 arrangementer, deriblandt debatter, foredrag, koncerter, gudstjenester og andagter. Alle sammen går de ind under dette års hovedtema ”Gå med”, der er taget fra Guds løfte til israelitterne i Anden Mosebog om, at han vil føre dem til det forjættede land.

Temaet skal forstås på tre måder. For det første som løftet om, at Gud går med, siger Henning Kjær Thomsen. For det andet skal temaet signalere, at kristne skal gå ud i verden og have fællesskab med andre – deraf kommer de internationale gæster. For det tredje skal temaet forstås som en måde at skabe fællesskab mellem forskellige kirkesamfund på.

Og det, mener Henning Kjær Thomsen, er måske den vigtigste opgave for Himmelske Dage, der ud over at skulle vise et blik ud i verden, også er med til at skabe et sjældent samarbejde mellem lokale kirkesamfund.

”Jeg tror, at det har kolossal styrke, at så mange forskellige kirkeudtryk skal gå sammen og lave sådan et arrangement og bliver nødt til at tale sammen. I Herning i år vil man for eksempel se, at frikirkerne er gået ind i dette med al overbevisning. Det har virkelig været en styrke, fordi de lægger vægten anderledes end os fra folkekirken og den katolske kirke.”

Det kommer især til udtryk ved et af hovedarrangementerne, der skal finde sted i Jyske Bank Boxen under navnet ”Det Himmelske Show”, hvor værterne Peter Mygind og Dina Al-Erhayem vil præsentere gospelkor, standup-komik, fortællinger om tro fra scenen med mere.

”Her har frikirkefolket trukket et stort læs. Noget, jeg tror vi kommer til at ane i blandt andet vægten på trosfortællinger fra scenen. Interessen for dem er større, end vi er vante til i for eksempel folkekirken. Det lærer vi folkekirkefolk så noget af.”

Himmelske Dage blev sidste gang holdt i København i 2016 og blev en stor succes, blandt andet fordi man lod sig inspirere af Folkemødet på Bornholm og rykkede arrangementerne ud i byrummet samt forsøgte at give dem et mere samfundsorienteret præg.

Arrangementerne fik et deltagerantal, der bliver svært at nå for Herning på grund af størrelsesforskellen på provinsbyen og København. Men der er også fordele ved at holde det i en by som Herning, mener Henning Kjær Thomsen.

”Jeg grinede tidligere lidt af den kliché om, at folk er så virksomme i Herning. Men efter at have siddet i komitéen, må jeg bare konstatere, at der er en særlig Herning-ånd. De står virkelig sammen om at få sat dette på benene fra alle sider. Lige fra det politiske og helt ud til de enkelte små foreninger,” siger han.

Blandt de mere samfundsorienterede programpunkter er der arrangementer på Herning Bibliotek, der kredser om FN’s 17 verdensmål. Der er også politiske debatter og samfundsdebatter, der skal gøre programmet bredt og mere folkeligt.

”Jeg er klar over, at nogle frygter en tivolisering af Himmelske Dage, når man åbner op og gør arrangementet folkeligt. Jeg er ikke så bekymret. Der er mange folkelige arrangementer, men hvis man ikke gider dem, kan man jo bare holde sig til de teologiske. Og så er det vigtigt for mig at sige, at vi indleder alle dage med bibelrefleksioner. Det illustrerer, at vi ikke bare er sammen om problemer og diskussioner, men også for at være sammen og fejre, hvad det vil sige at være kristen menighed.”

Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix