Demonstrationer i Danmark mod Dalai Lama

Selvom Dalai Lama er beundret verden over, så bliver dette billede nu udfordret af demonstrationer mod Hans Helligheds "intolerance".

Demonstrationsgys: Her får Dalai Lama noget at varme sig på under sit besøg i Trondheim i går. I morgen kommer han til Danmark over to dage.
Demonstrationsgys: Her får Dalai Lama noget at varme sig på under sit besøg i Trondheim i går. I morgen kommer han til Danmark over to dage.

Når tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, i morgen kommer til Danmark, vil han blive mødt med hård kritik. For i dag, onsdag, samt torsdag demonstrerer The International Shugden Community og ifølge dem selv mange tibetanere mod Dalai Lama i København. De beskylder ham for ”hykleri, sekterisk intolerance og forfølgelse”. Gruppen, som tilhører en bestemt retning inden for tibetansk buddhisme, skriver blandt andet i en pressemeddelelse med et citat fra en tibetan-amerikaner:

”Dalai Lama er vant til at være en religiøs diktator, som regerer uden diskussion og uenighed. Folk i Vesten mener, at Dalai Lama står for fred og tolerance, men vi tibetanere ved bedre. Han foregiver at være på én måde - venlig og medfølende - men i virkeligheden er (han, red.) hverken venlig eller medfølende over for dem, som er uenige med ham.”

Uenigheden kommer ifølge The International Shugden Community til udtryk verden over og ”resulterer i lidelse og krænkelser af menneskerettigheder, herunder segregationspraksis. For eksempel: Skilte, som nægter adgang for Shugden-tilhængerne og alle dem, der har nogen forbindelse til dem, er sat op i butiksvinduer, restauranter, medicinske faciliteter og selv på porten på Dalai Lamas eget palads i Indien,” lyder det i pressemeddelelsen.

Erik Meier Carlsen, cand.mag. i religionsvidenskab, selv buddhist og forfatter til flere bøger om buddhismen, forklarer, at tibetanerne har et system med forskellige såkaldte beskyttere. En af de markante grupper er Shugden, som ifølge Erik Meier Carlsen er ”temmelig aggresivt vendt mod andre skoler inden for tibetansk buddhisme”.

”Dalai Lama er selv oplært i denne tradition, men for omkring 40 år siden gennemførte han et opgør med Shugden, fordi han hele tiden har lagt vægt på respekten for andre skoler. Det skabte en fraktion blandt tibetanere,” forklarer han.

Ifølge Erik Meier Carlsen er der en ”marginal gruppe i Danmark” af Shugden-tilhængere med et center i København. Men de har tilsyneladende midler til at arrangere en demonstration også i Danmark. Ligesom man har set lignende demonstrationer flere steder i verden, forklarer han.