Den, der har evnen, har også pligten

Den tekst, der prædikes over i landets kirker denne søndag, er en stikpille til overskudsmennesket. Det mener konsulent Stig Fog

"Min far var med i FDF, og min mor KFUK-spejder, og de mødte hinanden i et menighedshus i Brønshøj. Så kirken og kristendommen har altid været en del af mit bagtæppe,” siger konsulent Stig Fog. – Foto: Susanne Madsen.
"Min far var med i FDF, og min mor KFUK-spejder, og de mødte hinanden i et menighedshus i Brønshøj. Så kirken og kristendommen har altid været en del af mit bagtæppe,” siger konsulent Stig Fog. – Foto: Susanne Madsen.

Det ville være synd at sige, at Stig Fog har brugt sin netop afsluttede sommerferie på at slappe af. For hvor han den ene uge var medansvarlig for FDF K25 Brønshøjs sommerlejr på Bornholm, stod han i den anden for at træne 45 børn på en atletikskole arrangeret af Herlev Løbe- og Atletikklub, som han selv er medlem af.

Det er dog ikke, fordi det har gjort ham noget. Han holder af at hjælpe til i begge foreninger og mener også, at man bør bidrage til fællesskabet og foreningslivet, når man har overskuddet og evnerne til det.

Og netop det budskab synes den selvstændige indsamlings- og kommunikationsrådgiver også, han finder i den tekst, der prædikes over i landets kirker denne søndag. I den fortæller Jesus sine disciple, at de skal sælge deres ejendele og dele ud af deres rigdom til dem, der trænger.

Stig Fog kan særligt godt lide tekstens sidste sætninger: ”Enhver, som har fået meget, skal der kræves meget af. Og den, der har fået meget betroet, skal der forlanges så meget mere af.”

”De sætninger opsummerer for mig, hvad teksten handler om. Der står med andre ord, at den, der har evnen, har pligten. Det handler om, at man kaster sig ind i kampen, hvis man synes, man har noget at byde ind med. Det synes jeg er vigtigt, og som foreningsmenneske vil jeg derfor gerne bidrage til fællesskabet med de evner, jeg har,” siger han og tilføjer, at budskabet dog også kan virke provokerende i forhold til samfundet i dag.

”Det er på en måde en stikpille til overskudsmennesket. For den siger, at det ikke nytter noget, at vi kun kerer os om, hvad vi selv vil. Som idrætsudøver kan jeg da selvfølgelig synes, at det er fedt at slå min egen personlige rekord. Men det hele skal ikke handle om mig, og med alderen er jeg faktisk blevet lige så glad for at se mine elever opnå gode resultater.”

Idéen om at skulle bidrage til fællesskabet er en, der har fyldt meget i Stig Fogs opvækst og arbejdsliv. Begge hans forældre var foreningsmennesker og ikke bange for at stikke næsen frem og påtage sig de opgaver, der var. I sine mange års arbejde som indsamlingsrådgiver for blandt andet Folkekirkens Nødhjælp har han ligeledes mødt mennesker, som har haft et ønske om at fremme en bestemt sag og hjælpe folk, der havde brug for det.

”I det arbejde har jeg også lært, at man kun får noget, hvis man giver noget af sig selv. Der er intet, der opstår af sig selv. Hvis alle bare ventede på, at nogle andre ville stille sig frem, var der meget, som aldrig ville blive til noget. Og det passer jo også godt med søndagens tekst, som fortæller, at du bliver rig af at give,” siger Stig Fog.

Ligesom foreningstanken er troen også noget, Stig Fog har med sig fra barndommen.

”Min far var med i FDF, og min mor var KFUK-spejder, og de mødte hinanden i et menighedshus i Brønshøj. Så kirken og kristendommen har altid været en del af mit bagtæppe. Jeg betragter mig selv som en aktiv folkekirkeperson, men ikke som en, der sidder på kirkebænken hver søndag. I stedet holder jeg af at forkynde evangeliet for børn og unge i FDF,” siger han.