Den eftertragtede clairvoyant-skole

Maya Fridans kælder i Hellerup er fyldt med spirituel energi og ånder fra afdøde, når der undervises i clairvoyance. Hun er sammen med ni andre healere og clairvoyanter med i en ny bog, De Ser, af Tina Varde, der udkommer på mandag

Maya Fridan, til højre, har medfødte clairvoyantiske evner, og allerede som lille pige var hun i kontakt med afdøde menneskers sjæle. I dag har hun en meget eftertragtet clairvoyantskole i huset i Hellerup, hvor hun bor med sin mand. Her i kælderen giver hun også healing og clairvoyantiske råd, som på billedet, hvor Helle Lundgren er til rådgivning.
Maya Fridan, til højre, har medfødte clairvoyantiske evner, og allerede som lille pige var hun i kontakt med afdøde menneskers sjæle. I dag har hun en meget eftertragtet clairvoyantskole i huset i Hellerup, hvor hun bor med sin mand. Her i kælderen giver hun også healing og clairvoyantiske råd, som på billedet, hvor Helle Lundgren er til rådgivning. Foto: Leif Tuxen.

Hun har vidst det, lige fra hun var barn. At hun have særlige evner. Evner, som ikke alle besidder. Når hun som lille pige var alene på værelset, kunne hun mærke, at der hele tiden var nogen omkring hende. Hun var aldrig helt alene alligevel. Som lille følte hun sig meget anderledes, fordi hun kunne mærke de afdøde og mente, at hun fik beskeder fra dem.

Men i dag er 47-årige Maya Fridan helt afslappet ved at vide, at det var en slags tankeoverførsel fra afdøde personer, som hun oplevede dengang på værelset. Ikke fra døde slægtninge, men nærmere fra en slags hjælpere, som var omkring hende hele tiden. Hun har lært at vende det til noget positivt, og hun er nået til den konklusion, at hun har clairvoyante evner.

Maya Fridan driver en clairvoyantskole i Hellerup nord for København, hvor hun også giver clairvoyance-rådgivning til klienter, der lægger vejen forbi husets underetage. For det er her i kælderen, at eleverne på skolen holder til, og det er her, hun har et lille rum, hvor sygeplejersker, laboranter, regnskabsfolk og andre får rådgivning og bliver healet. Der kommer folk med vidt forskellig baggrund også til undervisningen, der med 225 timer strækker sig over ni weekender. Over den periode lærer hun dem at udvikle clairvoyante evner, så de efter en teoretisk og praktisk eksamen selv kan kalde sig for clairvoyant.

Maya Fridan har 30 års faglige kompetencer, et professionelt virke og flere uddannelser bag sig hendes rådgivning og undervisning er eftertragtet, og holdene er altid fuld booket.

Ifølge hende kan alle i princippet blive clairvoyant. Men det er ikke alle, der bør blive det kun dem med talent ligesom det ikke er alle, der skal være succesfulde pianister, forklarer hun.

Hun forsøger altid at logge af og logge på i forhold til, hvornår hun er i kontakt med den åndelige verden ellers brænder man sammen, mener hun. Men det er dog ikke altid, hun selv kan vælge om, hun er i den fysiske eller åndelige verden.

Nogle gange, når kursisterne er gået hjem, er det ikke altid, de afdøde ånder følger med ud ad døren, når der eksempelvis har været undervisning i at kalde de afdøde frem. For til den undervisning er hele kælderen fyldt med afdøde. Men det er ikke altid, jeg kan komme af med de afdøde bagefter, og jeg kan sagtens opleve, at de følger med mig ovenpå. Det vil jeg ikke have, for det er hernede, det foregår, siger Maya Fridan.

Det er ikke kun kontakten til afdøde, som hun er i stand til at etablere. Ifølge hende kan hun forudse ting og rådgive mennesker, uden på forhånd at vide noget om dem.

Der har været situationer, hvor sygdom er blevet taget i opløbet. Jeg rådede eksempelvis en kvinde til at opsøge lægen i forhold til, at der kunne være noget galt med hendes hals. Jeg fik nogle klare billeder. Senere viste det sig, at hun havde kræft i halsen. Men vi er ikke Gud eller fagfolk. Vi får bare nogle billeder, og på den måde berører vi emnerne overfladisk. Herefter kan læger, psykologer og andre tage over, siger Maya Fridan.

Hun har flere gange oplevet, at hun har kunnet forudse klientens snarlige død. Men det har hun aldrig fortalt dem. For hun har en høj etik, når det kommer til, hvad man kan udsætte klienten for. Hun fortæller sjældent om alvorlig fremtidig sygdom eller om kommende dødsfald budskaber, der kan være sårende.

Som udgangspunkt skal det være positivt, så de kan bruge rådgivningen konstruktivt. Jeg rådgiver dem ud fra kontakten til den åndelige verden og billeder, jeg ser i auraen kombineret med en tankestemme. Det betyder meget for mig, at jeg leverer et godt budskab, som er godt for den enkelte. Som clairvoyant har man et stort ansvar, og nogle gange kan det virke tyngende. For folk tror, vi kan se alt. Men det kan vi ikke, siger hun med et fast udtryk i blikket.

Maya Fridan er godt klar over, at det på mange mennesker virker som det rene volapyk, at hun kan se de afdødes ånder, at hun kan forudse handlinger og fortælle noget om én, uden at hun på nogen måde kender personen. Men for hende er det sådan, verden hænger sammen. Ifølge hende skyldes det ikke bare en dårlig forbindelse i ledningerne, hvis en lampe tænder og slukker af sig selv. Det ér og bliver den åndelige verden, der viser sig:

Jeg har til undervisningen oplevet, at lyset selv tændte og slukkede. Det var en afdød, som vi ikke havde opdaget, og det var han sur over. Der var intet i vejen med lyset, lyder hendes forklaring.

Hun har en vis forståelse for, at der eksisterer en skepsis over for den clairvoyante verden. For det er svært at bevise den åndelige verdens eksistens, og det er på mange måder dens svaghed, erkender hun. Men hun er frustreret over, at alt skal bevises, før det kan anerkendes.

Min største udfordring er at få flere til at se de udfordringer, der ligger i den åndelige verden. Ved clairvoyance kan vi få målrettet hjælp til at klare hverdagen. Men den hjælper os også til at forstå, at der er en anden dimension i tilværelsen. Man kan ikke afvise tankerne, følelserne, og at vi er sanselige væsner, siger hun og fortsætter:

Clairvoyancen kan give nogle redskaber, så vi kan tage større selvansvar for vores liv. Og den kan give os en hjælp til at stole på os selv. For generelt er der mange, der har gode intuitioner eller fornemmelser, men de ved ikke, hvordan de skal bruge dem. Får man clairvoyance, kan man lære at reagere anderledes ud fra sine fornemmelser.

Det ringer på døren ned til kælderen, og Maya Fridan går ud for at åbne. Det er en af hendes tidligere kursister, Helle Lundgren, der også har været klient hos Maya Fridan gennem en årrække. De to går ind i det lille rum, sætter sig på to lyseblå stole, og Maya Fridan begynder sin rådgivning:

Jeg ser træthed ved dig. Du skal nok fokusere på dit immunforsvar. Jeg får at vide, at du har kræset omkring det, men ikke gjort noget ved det. Du har brug for en udrensning. Bananer, rosiner og tørret frugt vil være godt for dig. Jeg skal sige tranebærsaft. Det må du gerne drikke tre gange om dagen med lidt citron. Jeg får at vide, at du skal holde dig fra hvidløg spiser du meget hvidløg? spørger clairvoyanten.

Helle Lundgren nikker ja til spørgsmålet.

Jeg får også at vide, at et af dine børn også har samme problemer. Er det den mellemste? spørger Maya Fridan:

Ja, hun har foreslået, at vi skulle på kur, svarer Helle Lundgren og lader sig føre dybere ind i den clairvoyantiske verden.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk