Den første kønsneutrale vielsesattest ser dagens lys

Ny vielsesattest har droppet kønsangivelsen

Således ser den ud, den nye vielsesattest, som vil blive anvendt ved vielse af personer af samme køn. I attesten erstattes ”KVINDEN” af ”MELLEM” og ”MANDEN” af ”OG”. Ved heteroseksuelle vielser benyttes fortsat den ”kønsbevidste” attest.
Således ser den ud, den nye vielsesattest, som vil blive anvendt ved vielse af personer af samme køn. I attesten erstattes ”KVINDEN” af ”MELLEM” og ”MANDEN” af ”OG”. Ved heteroseksuelle vielser benyttes fortsat den ”kønsbevidste” attest. Foto: Thomas Feddersen

Hvor der plejer at stå KVINDEN, står der i stedet MELLEM. Og hvor der plejer at stå MANDEN, står der OG. En ny vielsesattest til brug ved homoseksuelle bryllupper træder i kraft i dag og giver dermed homoseksuelle par mulighed for at få papir på en kirkelig vielse.

LÆS OGSÅ: Det nye vielses­ritual er autoriseret

Den nye attest skal kun bruges ved ægteskaber af samme køn, mens den nuværende vielsesattest til par af forskellige køn stadig er gældende, fortæller Kirkeministeriets it-chef, Torben Stærgaard.

Vi har lavet en meget enkel løsning, hvor vi har bibeholdt den nuværende, som vi supplerer med en attest til homoseksuelle. Der var jo ikke nogen grund til at lave om på alle attester, fordi en mindre gruppe skal inkluderes i en mulighed. Derfor har vi valg at lave en løsning, der bevarer det nuværende og føjer det nye til, siger Torben Stærgaard.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den nye vielsesattest skal bruges både af lesbiske og bøsser, da der af praktiske årsager ikke er udarbejdet attester specifikt til de to grupper, forklarer Torben Stær­gaard

Vi har ønsket at lave det her med så små ændringer som muligt, for det koster penge hver gang, der skal udarbejdes en ny attest. CPR-systemet er en ret hård maskine at begynde at lave om i, påpeger han.

Hos Landsforeningen af Bøsser og Lesbiske tages der godt imod den nye vielsesattest, selvom det ikke er en ideel løsning, påpeger kirkepolitisk talsperson George Hinge.

Det ideelle havde selvfølgelig været kun at have én attest, som alle kunne bruge, uanset om det var et bryllup mellem to af samme køn eller hver sit køn. Men okay, der er åbenbart nogle følelser, der gør, at man gerne vil have, at der står kvinde og mand på den nuværende. Vi befinder os dermed ikke i den ideelle verden, men jeg synes, vi er kommet meget langt, lyder det fra George Hinge.

Ikke alle homoseksuelle hilser dog den nye udvikling velkommen. Menighedsrådsmedlem Ib Holch fra Horsens kan ikke se nødvendigheden af en kirkelig vielse for homoseksuelle.

Efter min mening burde vi alle, om vi er homoseksuelle eller ej, gå på rådhuset og blive registreret der, og så bagefter kan de, der måtte ønske det, gå i kirken og få en velsignelse. Jeg kan slet ikke se, hvad vi skal bruge det her til, siger han.