Prøv avisen

Den gamle hærvej er nu åben for nye pilgrimme

Skov, vandring, vej, pilgrim, pilgrimsrejse, gå, skovtur, natur, træer Foto: Adriana Herbut/ Stockxchng.

I dag begiver 20 pilgrimme sig for første gang ud på pilgrimsruten ad Hærvejen op gennem Jylland til Viborg og tager samtidig de 10 nye pilgrimsherberger i brug

I dag mødes 20 nordiske pilgrimme i den sønderjyske by Padborg for at begive sig ud på en 300 kilometer spirituel vandring på den gamle hærvejs nye pilgrimsrute. Det første hold pilgrimme vil samtidig overnatte på de 10 ligeledes nye pilgrimsherberger undervejs, inden de når frem til domkirkebyen Viborg, hvor de vandrende 14 dage senere mødes med andre til en pilgrimsgudstjeneste.

Den nye rute blev officielt indviet af biskop Karsten Nissen ved en gudstjeneste i Viborg Domkirke tidligere i denne måned, men nu giver de første pilgrimme sig i kast med de mange kilometer. Folkene bag ruten på den historiske strækning håber, at andre 2000 pilgrimme og vandrere fra Danmark og Norden vil følge i deres fodspor, enten fra Padborg eller fra Viborg. Faktisk har en gruppe på 36 repræsentanter fra Dansk Vandrelaug, Dansk Cyklist Forbund, Dansk Islandshesteforening, Foreningen af danske Santiagopilgrimme og Viborg Pilgrimscentrum allerede taget turen fra Viborg og sydpå. I de sidste 14 dage har lokale festligheder markeret hver af de 10 herbergers åbning med taler, sang og musik, gudstjenester, folkedans og helstegt pattegris.

Men nu gælder det åbningen af den mere åndelige dimension på hærvejsvandringen med pilgrimspræst Elisabeth Lidell, som sammen med manden Andreas Blinkenberg står bag herberger og den nye pilgrimsrute, og som vandrer med fra starten i dag og til slut.

Vi vandrer som alle andre på ruten, men til forskel har vi daglige andagter og gudstjenester, og eksistentielle samtaler undervejs, så det bliver en udvidet kirkegang med indøvelse i den kristne tro. De 20, som har meldt sig til den første pilgrimsvandring på Hærvejen, ønsker, at den kristelige dimension er med på lige fod med selve vandringen. Vi vandrer i troens rum, siger Elisabeth Lidell, som har taget to års orlov som sognepræst for at hjælpe pilgrimsbevægelsen i Danmark på vej. Det er lykkedes, selvom der ingen tal er på de aktive deltagere. Men nye vandringer er i de seneste år dukket op flere steder i Danmark.

Man kan gå alene, to og to eller i flok som pilgrim. I gamle dage gik man ofte flere, men det var for at beskytte sig mod at blive overfaldet af ulve eller røvere. Hver ting til sin tid. Der er mange elementer i en moderne pilgrimsvandring. Der er en stigende interesse for Europas kulturhistorie, hvor man vandrer tilbage i historien ligesom nu på Hærvejen, som tidligere var handelsvej, og hvor der blev drevet stude, men som også blev brugt af pilgrimme. Der er desuden en stigende religiøs inter­esse, som slår igennem i pilgrimsvandringerne, fordi mange på den måde får en ballast til deres tro. Endelig er det jo sundt for både sjæl og legeme af være pilgrim, og i forhold til miljøet er vandringen bæredygtig, siger Elisabeth Lidell.

Undervejs mødes de 20 pilgrimme med lokale menigheder i de lokale kirker langs ruten, og der holdes fælles gudstjenester, ligesom folk opfordres til at vandre med et stykke ad vejen. Elisabeth Lidell har skrevet til 27 menighedsråd og deres præster i de sogne, som pilgrimmene kommer igennem.

kirke@kristeligt-dagblad.dk

Den nye danske pilgrimsvej går langs den gamle hærvej i Jylland fra Viborg til Padborg. Undervejs er der indrettet ti nye pilgrimsherberger. - Tegning: Frits Ahlefeldt-Laurvig.