Den katolske kirke vasker hænder i pædofilisag

En tidligere broder i et karismatisk katolsk fællesskab, Pierre-Etienne Albert, søgte forgæves kirkens hjælp til at bekæmpe sin pædofili. Nu nægter hans overordnede medansvar for de overgreb på 38 børn, han netop er blevet dømt for

Tidligere medlem af den katolske klosterorden Les Béatitudes i Sydfrankrig Pierre-Etienne Albert ses her i retslokalet under sagen imod ham i november. Han har afvist at anke afgørelsen. –
Tidligere medlem af den katolske klosterorden Les Béatitudes i Sydfrankrig Pierre-Etienne Albert ses her i retslokalet under sagen imod ham i november. Han har afvist at anke afgørelsen. –. Foto: Eric CabanisAFP.

Pierre-Etienne Albert eller broder Albert, som han hed i det karismatiske fællesskab Les Béatitudes i det sydlige Frankrig, erkender sin skyld. Han meddelte i tirsdags, at han ikke vil anke den dom på fem års fængsel, som blev afsagt tidligere på måneden.

Broder Albert er blevet idømt fem års fængsel for seksuelt overgreb på 38 børn mellem 5 og 14 år, men har indrømmet 20 andre, som imidlertid er forældede efter fransk lovgivning.

LÆS OGSÅ: Paven anklages for forbrydelser mod menneskeheden

Dermed er der sat endeligt punktum for en sag, som har rystet Frankrig på grund af det store antal ofre. Og fordi fællesskabets ledere og dele af det kirkelige hierarki har nægtet ethvert medansvar for overgrebene.

Frankrigs katolske kirke har været relativt sparet for de pædofili-skandaler, som har rystet især USA og Irland. Men sagen om Les Béatitudes viser, at den katolske kirkes hierarki også her har lukket øjnene, selvom man vidste, hvad der gik for sig i ly af broder Alberts musikundervisning af børn og unge på Bonnecombe-klostret i det sydlige Frankrig.

For han havde selv fortalt dem om det og bedt om hjælp. Men forgæves for både ham og hans ofre.

Jeg var som en ræv i et hønsehus, har den 60-årige broder Albert forklaret under retssagen.

LÆS OGSÅ: Irlands katolske kirke skjulte misbrugssager helt indtil 2009

Det katolske hierarki har i det hele taget være blindt for den sekteriske tendens, der bredte sig i Béatitudes-fællesskabet, der er et karismatisk, klosterlignende bofælleskab, som blev dannet i 1973 i Montpellier i det sydlige Frankrig.

Den katolske kirke favoriserede denne karismatiske fornyelse, og Les Béatitudes skilte sig hurtigt ud som et af de mest dynamiske med aflæggere over hele Frankrig og også i andre lande.

Broder Albert komponerede salmerne til fællesskabet, der fungerede som bofællesskaber, hvor munke, nonner og verdslige familier boede sammen. Han besøgte bofællesskaberne over hele Frankrig for at organisere korsangen, blandt andet med de børn og unge, der var tilknyttet fællesskabet som eksterne medlemmer eller boede der med deres forældre.

I 1989 forsøgte han at fortælle Béatitudes-fællesskabets grundlægger, broder Ephraim, om sin pædofili. En anden historisk leder, Philippe Madre, anbefalede i 1997 at undgå enhver kontakt mellem broder Albert og børnene, men henstillingen blev ikke fulgt, og under retssagen afviste han, at der var tale om seksuelle overgreb, men snarere om upassende opførsel af seksuelt tilsnit.

Og da Pierre-Etienne Albert i 2001 gik til den daværende biskop i byen Albi, erklærede denne, at jeg vil bede for dig, men jeg vil ikke høre om det.

Selv Vatikanet holdt længe Béatitudes-fællesskabet i høj anseelse og var i færd med en procedure, der skulle give det en særlig status. Først efter at de franske anti-sekt-organisationer, herunder det statslige Miviludes, begyndte at interessere sig for fællesskabets såkaldt åndelige psykoterapi, mens Philippe Madre blev sigtet for voldtægt af et kvindeligt medlem af fællesskabet, besluttede den katolske kirkes hierarki at rydde op i Les Béatitudes i 2007. Sidste år blev fællesskabet sat under administration af en dominikanermunk, Henry Donneaud, som kun lige akkurat vedgår sig et kollektivt medansvar for de seksuelle overgreb.

Béatitudes-fællesskabet burde have været under tættere opsyn fra de lokale biskopper, men affæren skal ses i sammenhæng med Frankrigs dengang almindelige problemer med at håndtere pædofilisager, udtaler Henry Donneau til dagbladet Le Monde.

STORT TEMA
: Katolsk krise: Seksuelt misbrug af børn