Den katolske kirke vokser i Danmark

Indvandring har forøget den katolske kirkes medlemstal med knap 10.000 de seneste 20 år

Den katolske kirke i Danmark har i dag 40.405 medlemmer i dag mod 31.139 i 1992. Her ses den katolske domkirke i København, Sankt Ansgars Kirke, i Bredgade midt i København.
Den katolske kirke i Danmark har i dag 40.405 medlemmer i dag mod 31.139 i 1992. Her ses den katolske domkirke i København, Sankt Ansgars Kirke, i Bredgade midt i København. Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Mens folkekirken mister medlemmer, og de fleste frikirker står i stampe, strømmer nye medlemmer til den katolske kirke i Danmark.

Katolikkerne er blevet næsten 10.000 flere de seneste 20 år, viser en årbog fra Center for Samtidsreligion ved Aarhus Universitet.

Således har kirken i dag 40.405 medlemmer i dag mod 31.139 i 1992. Den katolske kirke er dermed det hurtigst voksende kirkesamfund i Danmark.

Væksten skyldes næsten udelukkende indvandring af katolikker til Danmark, lyder det fra den katolske kirke. Indvandrerne sørger for at holde mange menigheder i live, fortæller Czeslaw Kozon, biskop for Danmarks katolikker.

LÆS OGSÅ:Katolsk fornyelse lever i bedste velgående

Det glæder mig naturligvis. Ud over at de mange indvandrere øger antallet af medlemmer og kirkegængere, er de også i mange menigheder med til at give nyt liv, fordi de her udgør flertallet af de praktiserende katolikker. Uden dem ville flere menigheder være næsten uddøende, siger han.

De store indvandrergrupper er østeuropæere, vietnamesere, tamiler og filippinere samt personer fra Mellemøsten. Indvandrerne kommer fra kulturer, hvor kirkegangen er mere intakt end i Vesteuropa, og derfor er de mere aktive end de etnisk danske katolikker.

Det fortæller ph.d. og teolog ved Aarhus Universitet Jakob Egeris Thorsen, som blandt andet forsker i den katolske kirke.

Det forklarer, hvorfor den katolske kirke har langt flere kirkegængere i forhold til medlemstal end for eksempel den danske folkekirke.

Mere end hver femte katolik i Danmark går til messe på en almindelig søndag, viser årbogen.

Til sammenligning går cirka hver 40. folkekirkemedlem regelmæssigt til gudstjeneste på en søndag.

Indvandrerne giver udfordringer i kirkerne, både i forhold til sproget og omkring salmesangen, fordi kirken har overtaget de gode danske salmer, som kan være svære at synge med på, siger Jakob Egeris Thorsen.

LÆS OGSÅ:
Et stormøde der ændrede den katolske kirke

Men overordnet er indvandringen en berigelse, fordi den manifesterer, at den katolske kirke er en universel kirke. Den katolske menighed i Aarhus har 70 nationaliteter. Så i Danmark er kirken ekstremt multikulturel, og det gør den til en integrerende institution for de katolikker med udenlandsk baggrund, der kommer til landet, fortsætter han.

Antallet af indmeldelser og udmeldelser i den katolske kirke er stort set ens, nemlig omkring 50-70 om året, fortæller bispedømmets arkivar, Keld Dahlwad.

Da en række katolske præster i 2010 blev beskyldt for seksuelle overgreb, var udmeldelsestallet dog markant højere, nemlig omkring 180.

Ifølge årbogen fra Aarhus Universitet har også Apostolsk Kirke i Danmark, Missionsforbundet, Metodistkirken, de reformerte menigheder, den russisk-ortodokse kirke i København samt mormonerne oplevet fremgang dog i mindre omfang.