Koptisk pave: Vestlig kristendom mangler ånd

Vestlig kristendom er domineret af materialisme, men i virkeligheden mangler vi og kirken ånd. Det siger den koptiske pave, Tawadros II, der netop har besøgt Danmark. Kritikken er ikke helt berettiget, mener danske præster

Den koptiske kirkes pave Tawadros II gæstede indtil i går Danmark. Her mødtes han med blandt andre hendes majesæt Dronning Margrethe II, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Bertel Haarder, kultur- og kirkeminister (V).
Den koptiske kirkes pave Tawadros II gæstede indtil i går Danmark. Her mødtes han med blandt andre hendes majesæt Dronning Margrethe II, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Bertel Haarder, kultur- og kirkeminister (V). . Foto: Jens Nørgaard Larsen/ Scanpix.

Vesten er syg, og det åndelige liv lider af blodmangel. Så kontant er beskeden fra den koptiske pave, Tawadros II, der har besøgt Danmark fra lørdag og frem til i går.

Den koptiske pave afsluttede sit besøg i Danmark med at aflægge audiens hos dronning Margrethe på Amalienborg og besøge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) samt kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V).

Men besøget i Danmark bød også på andet end de officielle møder. Den koptiske pave, der er kirkeligt overhoved for mindst 10 millioner koptere, benyttede også besøget i Danmark til at give vestlig kristendom en opsang. Det gjorde han under et interview med Kristeligt Dagblad, hvor han kritiserede vestlig kristendom for at fokusere for meget på materialisme:

”Materialisme er modsætningen til åndelig adfærd. Mennesket er både legeme og sjæl. Og sjælen har brug for den åndelige adfærd. Et menneske går på to ben, både det materielle og det åndelige. Mennesket er både et jordisk og himmelsk væsen. Vi kan ikke gå på ét ben, men skal finde balancen mellem de to. Og det er kirkens opgave at skabe balance mellem de to.

Der må ikke være blodmangel i det åndelige. Den sygdom har Vesten. Og derfor har den brug for vitaminer og kosttilskud. Vitaminerne findes i den østlige kristendom,” siger pave Tawadros II.

Sognepræst i Tirsted Kirke på Lolland Jesper Bacher er enig med den koptiske pave i faren ved at lade sig besætte af materialismen og rigdommen, fordi det kan give os en falsk tryghed.

”Det vigtigste ved kirken er altid usynligt, fordi kirken grundlæggende er Helligåndens værk. Kirken skal have begge ben på jorden, men kirken er samtidig en overjordisk, en åndelig, størrelse,” siger Jesper Bacher, der dog mener, at vi samtidig skal være opmærksomme på, hvad rigdommen giver - og har givet os.

”Vores materielle rigdom har finansieret vores velfærdsstat og sørget for, at vi blandt andet har mulighed for at give de svageste gode kår. Desuden er kristendommen en religion, hvor det fysiske er vigtigt. Kristendommen er ikke kun spirituel, den er også kød, blod og fysik. I Kristus fik Gud krop, og kødets opstandelse er det store håb for enden af den gamle verden. Kroppen er en del af pakken og en del af Guds skaberværk, som der også skal tages hånd om,” siger Jesper Bacher.

Dansk Folkepartis kirkeordfører, Christian Langballe, der også er sognepræst, er enig i, at der kan konstateres visse sygdomstegn i forhold til den vestlige kristendom, men han er ikke enig med pave Tawadros II's diagnose.Problemet er ikke materialismen, men nærmere en omsiggribende relativisme, mener Christian Langballe.

”Relativismen siger jo egentlig bare, at alt er sandt, og at alt er lige godt og vigtigt. Jeg kan forstå, hvad den koptiske pave siger, men jeg er ikke villig til at købe det. Man skal også huske, at den østlige og vestlige kirke er udsprunget af to vidt forskellige traditioner og fokuspunkter. Jeg mener, at den evangelisk-lutherske kirke i Danmark har noget for sig, men det kræver snarere, at den er tro mod de kristne budskaber og forkyndelsen af evangeliet, end at den bliver åndelig,” siger han.