Den kristne kirke skal bruge alle kommunikationskanaler

Erling Tiedemann, formand for det dansk-katolske podcasting site, katpod.dk, mener, at det er kirkens pligt at benytte alle medieplatforme for at sprede det kristne budskab

Det er kirkens pligt at bruge de nye teknologier til at udbrede evangeliet, mener formanden for hjemmesiden katpod.dk, Erling Tiedemann.
Det er kirkens pligt at bruge de nye teknologier til at udbrede evangeliet, mener formanden for hjemmesiden katpod.dk, Erling Tiedemann. . Foto: Leif Tuxen.

En basunspillende engel flyver hen over computerskærmen akkompagneret af en lille melodi. Alt imens byder en varm stemme velkommen:

Du lytter til katpod.dk, hvor vi i øjeblikket oplever nogle modsatrettede reaktioner. Både hos os selv og hos andre katolikker ...

LÆS OGSÅ: Præster udveksler prædikener på nettet

Sådan ser det ud, og sådan lyder det, når man med musen klikker på indslaget Katolikkerne lider under uberettiget kritik på den dansk-katolske podcast hjemmeside katpod.dk.

Manden med den behagelige stemme i indslaget er Erling Tiedemann, som er redaktør for katpod.dk og tidligere formand for Det Etiske Råd.

Siden 2005 endnu før Danmarks Radio dyrkede podcasting har han og makkerne Frans og Per Meyer stået for hjemmesiden. Den indeholder en lang række kirkelige radioindslag, som folk på alle tider af døgnet kan lytte til. Der er både kommentarer, foredrag, anmeldelser og debatindlæg. Formålet er ganske enkelt at bruge et moderne medie til et missionerende budskab. Alle programmer er i overensstemmelse med den katolske kirkes tradition. 630 udsendelser er det blevet til indtil videre, og de har som regel mellem 500-2000 lyttere.

Det afgørende er, at vi er radioen, der spiller, når du lytter. Vi laver noget, som bliver liggende i skyerne, og du kan lytte til det når som helst, siger redaktøren, som mener, det ville være helt vanvittigt, hvis kirkens forkyndelse kun fandt sted i kirkens bygninger.

Jeg tror ikke på, at det nytter udelukkende at forkynde fra prædikestolen. Vi skal stille os op på en sæbekasse, dér hvor folk er. Og når vi nu har fået en elektronisk talerstol stillet til rådighed, så skal vi da bruge den, siger Erling Tiedemann om podcasting (som betyder, at hvis man går ind på katpod.dk, så kan man hente programmerne og høre dem via internettet, når og hvor man lyster, red.).

Vi sidder midt i radiomagerens værksted med flere computere, tv-apparater og telefoner inden for rækkevidde. Jomfru Maria kigger ned fra et maleri på væggen, og en mikrofon står klar til at indtale den næste udsendelse til hjemmesiden.

Arbejdspladsen er indrettet i et hjørne af Tiedemanns private hjem på Vesterbro i København, da katpod.dk har begrænsede ressourcer til rådighed. Det lægger nu ikke en dæmper på engagementet hos den 79-årige Tiedemann. Han er fremme i skoene, hvad angår moderne teknologi, og har både iPad og iPhone. Allerede i 1983 fik han sin første computer, der dengang var uden æ, ø og å.

Adspurgt om kirken har pligt til at sætte sig ind i ny teknologi, lyder hans svar:

Yes! Yes! Det har den. Der er seks milliarder mennesker på jorden. To af milliarderne er kristne, så vi mangler stadig fire. Vi har ikke tid til at lade være.

I Danmark, hvor den katolske kirke er forholdsvis lille, ser Tiedemann det som en fordel at have en radiohjemmeside, hvor man kan podcaste indslag, så snart der sker noget aktuelt frem for at skulle vente en uge med at få nyheden ud. Da sagerne om seksuelle overgreb i den katolske kirke buldrede i medierne, var katpod.dk også med.

Det er rædselsfuldt, at det har fundet sted, men det har også været overdrevet i medierne. På et tidspunkt troede folk, at enhver katolsk præst var en pædofilkandidat. På katpod.dk forsøgte vi at lave nogle objektive indslag, samtidig med at vi også havde en meget kritisk linje, især over for biskopper, som havde svigtet, fortæller Erling Tiedemann.

Han er overbevist om, at flere kirker i Danmark vil tage podcast-mediet til sig, selvom det endnu ikke er særlig udbredt. En ny undersøgelse foretaget af Kristeligt Dagblad viser, at omkring tre procent af folkekirkens præster enten selv har produceret en podcast eller er del af et sogn, der gør det. Det er nærmest blevet den kristne kirkes adelsmærke at være en sen starter, mener Tiedemann:

Jeg er fortrøstningsfuld. Kirken halter altid bagud. Det er nærmest et traditionsbegreb i kristenheden, at vi er lidt bagefter.

Det er dog ikke en undskyldning for at ignorere de nye teknologier. Katpod.dk henviser til åbningen af Radio Vaticana i februar 1931. Her udtrykte den daværende pave Pius XI, at en kirke, der har fået til opgave at evangelisere hele verden, ikke kan tillade sig at lade en ny teknologi som radioen ligge ubenyttet hen. Hvad Pius XI dengang sagde om radioen, kan i dag uden videre overføres til internettet, mener Erling Tiedemann.

Den, der har et budskab, kan ikke tillade sig at lade kanalerne ligge, understreger han.

Den største udfordring for redaktøren er snarere at finde nogen, som fremover vil styre katpod.dk.

Næste år fylder jeg 80. Nogen må jo på et tidspunkt overtage butikken.

schelde@k.dk