Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Dalai Lama: Der er lang vej, inden vi når ind i hjerteregionen

Inden Dalai Lama i går holdt foredrag for tusinder af danskere i Bella Center, mødtes han med en række folketingspolitikere. Klik på billedet for at se et billede mere

Religionernes respekt for hinanden var i går blandt budskaberne fra Dalai Lama. En tilhører, mener, der er lang vej, før budskaberne er praksis. Teolog kalder ham en hyggelig landsbypræst

"Inden Hans Hellighed Dalai Lama kommer, opfordrer vi til meditation i stilhed."

Beskeden kommer fra konferenciererne på den rigt udsmykkede scene i gyldne toner i Bella Center, hvor tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, i går holdt foredrag.

Nogle ventede med lukkede øjne, inden han efter mange minutter kom frem på scenen pyntet med blomster og planter med lanterner. I stilhed rejste salen med flere tusinde mennesker sig og svarede ”Good morning”, efter at den åndelige leder havde sagt goddag på samme måde.

Da han havde sat sig på et podium, hilste han med samlede hænder foran ansigtet. Nogle af tilhørerne gengældte hilsenen med hænderne, andre med mobiltelefonen, der forevigede situationen.

Dalai Lama har i de seneste dage trukket omkring 8000 mennesker til foredrag i København. I går om otte gode råd om mentaltræning.

Rokkende fra side til side begyndte han med en introduktion til buddhismen. Og herunder at der blandt religioner er et hovedbudskab: kærlighed, tilgivelse og tolerance.

Dalai Lama sagde desuden:

”Vi behøver respekt for alle traditioner” og ”Vi må konstant forsøge at fremme religiøs harmoni”.

Han slog fast, at Danmark er et ikke-buddhistisk land, traditionen her er kristen.

”At skifte tro er ikke let,” mente han og vendte tilbage til temaet:

”Når jeg taler i Vesten, siger jeg altid, at det er bedre at beholde sin egen tradition.”

Og hvis man ønsker at skifte tro, bør man ifølge Dalai Lama tænke over det igen og igen. Hvis man så føler, at ”den buddhistiske tilgang” med hans ord er ”mere egnet og effektiv”, kan man skifte religion.

”Men man skal bevare respekten for sin egen tradition,” gentog han i løbet af første halvdel af foredraget, som fortsatte om eftermiddagen.

Det så 59-årige Ingrid Ma Shantie Andersen frem til, for det var de gode råd, hun var kommet efter. Hun kalder sig kristen, men er åben over for buddhismen og var derfor på plads i salen, ligesom hun har været det før, når Dalai Lama har besøgt Danmark.

”Dalai Lama har fået betydning for så mange mennesker over hele verden. Man kan tage hans visdomsord og bruge dem i det daglige liv,” siger hun og tilføjer, at noget med hendes ord kan lyde ”lidt naivt”.

”Men jeg synes alligevel ikke, det er det. For i kristendommen er der også et kærlighedsbudskab, og det samme kommer Dalai Lama med. Medfølelse og kærlighed. Hvis man finder det i hjertet, tror jeg faktisk også, der vil være mindre krig. Men der er lang vej, inden vi når ind i hjerteregionen.”

Hun mener, at det naive kan være det mest enkle.

”I hele min søgning bliver det mere og mere enkelt. Jeg kommer mere og mere tilbage til det barnlige. Der oplever jeg mere nærvær.”

Dalai Lama en perfekt kombination af flere ting, der appellerer til vesterlændinge, siger Tom Thygesen Daugaard, sognepræst i Hårslev, Ting, Jellinge og Krummerup Sogne ved Roskilde og tidligere generalsekretær i Dialogcentret med fokus på nyreligiøse bevægelser.

”Dalai Lama udstråler en godmodighed og en venlighed, og hans evne til udelukkende at sige flinke og rare banaliteter gør, at man kan projicere alt over på ham. Han indbefatter den romantiske forestilling om det spirituelle Asien, som står højt i Vesten som modbillede til vores egen fortravlethed. Vi længes mod noget åndfuldhed, og der er noget svævende over Dalai Lama, som gør, at han bliver så populær,” forklarer han.

”Man kan ikke bebrejde ham noget. Han har ingen konkret magt, han er offer for et totalitært styre i Kina, han er talsmand for et kuet folk, og Vesten elsker den asiatiske spiritualitet, han står for. Så er han mild og flink,” siger Tom Thygesen Daugaard, der mener, Dalai Lama netop bliver et ophøjet symbol, fordi han intet konkret siger, men holder sig til almengyldige sandheder, som enhver dybest set kunne have fundet på.

”Han siger, at vi har brug for symboler, og han er som en hyggelig landsbypræst, man kan projicere sin forestilling om orientalsk mystik over på.”

Inden Dalai Lama i går holdt foredrag for tusinder af danskere i Bella Center, mødtes han med en række folketingspolitikere.