Der er mere i dåben end det kristne

Landets første dåbsmesse holdes i dag i Odense. Den skal vise dåbens mangfoldighed, fortæller arrangørerne

Med messen ønsker man at vise det mangfoldige ved dåben, siger Jens Rønn Sørensen, sognepræst i Paarup og medarrangør af messen. Arkivfoto.
Med messen ønsker man at vise det mangfoldige ved dåben, siger Jens Rønn Sørensen, sognepræst i Paarup og medarrangør af messen. Arkivfoto. . Foto: Anders Rye Skjoldjensen/Polfoto.

Smagsprøver på dåbskager, fremvisning af gamle og moderne dåbskjoler samt koncert med tv-børnevært og entertainer Sigurd Barrett. Det er blot et par af de ting, der er på programmet, når Fyens Stift i dag og i morgen inviterer til dåbsmesse i domkirken og rådhushallen i Odense.

”Formålet er at bevidstgøre folk om dåben, dens sanselige aspekter og historien bag den,” fortæller domprovst i Fyens Stift Regina Ljung, som er tovholder på dåbsmessen.

Med messen ønsker man at vise det mangfoldige ved dåben, siger Jens Rønn Sørensen, sognepræst i Paarup og medarrangør af messen.

”Man kan på sin vis sige, at det er en nedtoning af det kristne. Det er et kald til at gøre folk nysgerrige, men det er ikke, fordi vi ikke har det kristne med. Vi vil bare gerne vise folk hele pakken, og at der er mere i dåben end det kristne,” siger Jens Rønn Sørensen.

Stiftet vil præsentere ”hele pakken” med et fokus på sanserne. Derfor kan man blandt andet høre en nyskrevet dåbssalme, se forslag til borddækning og dåbskjoler og have sofasamtaler med præsten.

”Alting i vores tid er til drøftelse og kritisk overvejelse, også folkekirkens kerneydelser. Derfor er denne messe et forsøg på at komme til orde i al den forandring og traditionstab, så folk kan blive kendt med dåbens og dens betydning. Vi vil medvirke til, at folk kan tage en mere kvalificeret beslutning,” siger Jens Rønn Sørensen.

Med messen vil man særligt gerne pleje de relationer, som er ”slidt tynde”, som Jens Rønn Sørensen siger – altså de nybagte forældre, som ikke er så tæt på dåben og kirken. Det er også årsagen til, at arrangementet foregår både i domkirken og på rådhuset, fordi det dermed er med til at ”sænke tærsklen for dem, der ikke er så tætte på kirken,” fortæller sognepræsten. Samtidig har domprovsten sendt en særlig invitation til de cirka 100 folkekirkemedlemmer i domsognet, der har fået et barn inden for det seneste år.

”Man kunne være bange for, om det kan opfattes som anmassende og missionerende. Men faktisk ser vi det som en service, så dåben kan italesættes og drøftes derhjemme. De store ord kan virke overvældende og fremmede, hvis man ikke er vant til at komme i kirken. Derfor vil vi gerne anskueliggøre dåben for de nye forældre og gøre den mere nærværende,” siger domprovst Regina Ljung.

Kirstine Helboe Johansen er lektor i praktisk teologi på Aarhus Universitet. Hun mener, at folkekirken med dåbsmessen spiller på noget, som folk kender fra bryllupsmesser.

”Her griber man folk i stadiet, før de har besluttet sig for dåb eller ikke dåb. Fordelen ved det er, at man markerer kirken som et sted, hvor døren er åben, og hvor man ikke behøver at sætte kryds ved alle trosbekendelser for at komme ind. Fordi messen også foregår på rådhuset, behøver man ikke engang at troppe op i kirken. Dåbsovervejelsen kan så at sige foregå på neutral grund.”