Prøv avisen

Det blev Vincent og Josephine

Kronprinsparret sammen med prins Christian, prinsesse Isabella og de små tvillinger til royal tvillingedåb i Holmens Kirke torsdag d.14. april 2011. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2011) Foto: Keld Navntoft

Vincent Frederik Minik Alexander og Josephine Sophia Ivalo Mathilda. Det er navnene på de netop døbte royale tvillinger

Vincent Frederik Minik Alexander og Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

Det er navnene på de seneste skud på Danmarks royale stamtræ, kronprins Frederik og kronprinsesse Marys tvillinger.

Tvillingerne, som blev født den 8. januar på Rigshospitalet i København, blev døbt af kgl. konfessionarius Erik Norman Svendsen, som i sin dåbstale blandt andet satte fokus på kongehusets betydning som nationalt samlingspunkt.

LÆS OGSÅ:Den kongelige døbefont er bærbar

"I dag bæres tvillingerne til dåb af far og mor og fulgt af de to store søskende: prins Christian og prinsesse Isabella og hele den kongelige familie sammen med venner og bekendte. Og selv om dåbshøjtideligheden har privat karakter, så følger det meste af landets befolkning med", sagde Erik Norman Svendsen og fortsatte:

"For i Danmark følger vi med i den kongelige families gøren og laden, næsten som var det vores egen familie. Derfor har vi glædet os over den vellykkede tvillingefødsel, og set frem til at se med ved dåben i dag. Vi er så at sige alle indbudt til festen", lød det fra den tidligere biskop over Københavns Stift.

Centralt i dåbstalen var spørgsmålet om den enkeltes identitet, dels som et resultat af de biologiske forældre, men også i kristen forstand.

"Ethvert barn får identitet fra sine biologiske forældre. På godt og ondt. Det kan ses og genkendes i udtryk og væremåde. Han ligner sin far, eller hun ligner sin mor, siger vi, når et barn kommer til verden. Eller: hvem ligner de mest? Når de vokser op, kan de genkende noget af forældrene hos dem selv", sagde Erik Norman Svendsen og fortsatte:

"Men vi får også identitet fra Gud. Den skænkes os kvit og frit i dåben og kommer til udtryk, når vi i tillid til dåben lever livet på Jesu ord og løfter. Vi fødes alle til et liv, hvor medgang og modgang, sorg og glæde uundgåeligt hører med, lige som vi alle skal dø. Det er det fælles vilkår for vores tilværelse. Men i dåben genfødes vi til livet, vi aldrig skal miste. Det evige liv. Det er dåbens svimlende perspektiv".

Dåbsceremonien, der foregik i Holmens Kirke i selskab med 300 gæster fra ind- og udland, blev indledt med "I Danmark er jeg født".

Af salmer blev sunget "Op al den ting, som Gud har gjort", "Alle mine kilder skal være hos dig", "Sov sødt, barnlille" og "Som den gyldne sol frembryder".