Bertel Haarder: Det er bedre at være respekteret end frygtet som leder

Kong Salomon blev symbolet på den vise leder. Han foretrak respekt frem for popularitet og udnyttede sine undersåtters frygt med omtanke. Netop det kendetegner den vise leder, mener politiker Bertel Haarder

”Under den nuværende coronaepidemi ser vi mange eksempler på, at politikerne bruger frygten for sygdommen til at kontrollere borgere,” siger politiker Bertel Haarder.
”Under den nuværende coronaepidemi ser vi mange eksempler på, at politikerne bruger frygten for sygdommen til at kontrollere borgere,” siger politiker Bertel Haarder.

”Han er et godt eksempel på en leder, som hellere vil respekteres end være populær,” siger Bertel Haarder og hentyder til den bibelske beretning om Kong Salomon og hans dom over de to kvinder, som begge hævder at være mor til et barn.

Kongen beordrede, at barnet skulle kløves i to, så mødrene kunne få en del hver. Det fik straks den ene mor til at opgive sit krav, så barnet blev skånet, og hun afslørede derved sig selv som den sande mor.

”Historien viser, at Salomon var en menneskekender, men også, at han har været omgærdet med respekt, måske endda frygt. Man har vidst, at kongen ikke ville tøve med at lade barnet kløve, for ellers havde det jo været en tom trussel,” siger politikeren.

Takket være den bibelske fortælling blev Kong Salomon et tidløst symbol på den vise, men barske leder, og det kan Bertel Haarder godt forstå.

Han mener dog, at frygt er et redskab, som skal bruges yderst varsomt af ledere og politikere:

Salomon udnyttede kun frygten til at afsløre sandheden. Han brugte ikke frygten til at underkue som en diktator. Han udnyttede heller ikke frygten for noget udefrakommende til at samle sine undersåtter omkring sig som en populist. Det er en vigtig skelnen,” siger Bertel Haarder og tilføjer:

”Under den nuværende coronaepidemi ser vi mange eksempler på, at politikerne bruger frygten for sygdommen til at kontrollere borgere.”

I århundreder har politikere filosoferet over den mest effektive magtudøvelse. Renæssancemennesket Niccolò Machiavelli konkluderede, at det var bedre for en hersker at være frygtet end at være elsket.

”Jeg vil omformulere Machiavellis citat og sige, at det er bedre at være respekteret end populær. For hvis det er noget, historien har lært os, så er det, at de mest populære ledere sjældent er de bedste,” siger Bertel Haarder og peger på de britiske ledere Neville Chamberlain og Winston Churchill som gode eksempler.

”Chamberlain bukkede under for pacifistiske folkestemning og frygten for en krig mod Tyskland. Derfor slog han en handel af med Hitler og lod ham overtage Sudeterlandet. Churchill, derimod, tog senere den upopulære beslutning at afvise en våbenhvile og kastede Storbritannien ud i krig. Det var Churchill, der i sidste ende vandt ikke bare briternes, men hele verdens respekt,” siger Bertel Haarder.

Han understreger, at også de dårlige ledere kan være gode eksempler for eftertiden:

”Hvis vi ikke skal fortsætte historiens fejltagelser, så skal vi selvfølgelig også lære af de dårligere ledere. Det er derfor, jeg græmmes, når man fjerner statuer. De kan jo stå som symboler på, hvad dårligt eller farligt lederskab kan medbringe.”

Morgendagens prædiketekst er fra Matthæusevangeliet 12,31-42.