Prøv avisen

Det er blevet farligere at være homoseksuel i Afrika

Sydafrika er et af de mest tolerante afrikanske lande, når det handler om homoseksualitet. Homoseksuelle har ret til at gifte sig og adoptere, men det betyder ikke, at homoseksuelle ikke chikaneres. For eksempel er 35 lesbiske kvinder blevet voldtaget og myrdet inden for de senere år. Billedet er fra Gay Pride i Johannesburg i Sydafrika. – Foto: City Press / Elizabeth Sejake/ Denmark

Flere og flere afrikanske lande indfører hårde straffe mod homoseksuelle, hvilket har ført til en stigning i diskrimination og voldelige overfald

De omringede os, da vi kom til en lille gyde. De sagde, de ville dræbe os.

Rashidi Williams fortæller om den aften, han var ude at gå tur med sin mandlige ven i den nigerianske storby Lagos.

Heldigvis er min ven stærk, så det endte i slagsmål og en brækket næse og skulder til mig.

Rashidi er homoseksuel. Det har han valgt at være åben om, selvom han bor i Nigeria, hvor det er strafbart med op til 14 års fængsel for mænd og kvinder at have et seksuelt forhold til en person af samme køn. Og homoseksuelle som Rashidi risikerer at blive stenet til døde, hvis de bliver dømt for uanstændige aktiviteter i en af de 12 nordlige delstater i Nigeria, som har indført sharialovgivning.

LÆS OGSÅ: Homoseksuelle er jaget vildt i Afrika

Ifølge en global undersøgelse foretaget i juni i år af forskningscenteret Pew Research er Nigeria det mest homofobiske land i verden.

98 procent af nigerianerne mener, at homoseksualitet ikke bør accepteres i samfundet, og de står ikke alene. I Senegal, Ghana, Uganda og Kenya viser samme meningsmåling, at 9 ud af 10 er imod homoseksuelle.

Rashidi forklarer, at han netop har valgt at springe ud som homoseksuel for at påvirke de mange fordomme blandt hans landsmænd.

Hvis vi ikke tør stå frem og acceptere os selv, vil folk aldrig lære at acceptere os, siger Rashidi.

Han håber, at nigerianerne vil have sværere ved at fordømme homoseksuelle, hvis de opdager at det handler om deres egen søn, datter, ven eller kollega.

I alt 36 afrikanske lande kriminaliserer homoseksuelle forhold ifølge opgørelser fra foreningen ILGA, International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association.

I de fleste af disse lande bliver homoseksualitet straffet med op til 14 års fængsel, men i Sierra Leone, Uganda og Tanzania risikerer homoseksuelle op til livstid. Mauretanien og Sudan samt dele af Somalia topper ligesom dele af Nigeria listen over lande med de hårdeste straffe. Her risikerer en person dødsstraf, hvis han eller hun dømmes for sex med en af samme køn.

Og tendensen til kriminalisering og indførelse af hårdere straffe har været stigende de seneste fem år. Sydsudan og Burundi vedtog i 2008 og 2009 love imod homoseksualitet. I Nigeria, Uganda og Liberia arbejdes der på at stramme eksisterende love.

I Nigeria mangler kun præsidentens underskrift på en ny lov, der gør det strafbart med op til 10 års fængsel for folk, der kender til, men ikke anmelder et homoseksuelt forhold. Officielt går loven ud på at forbyde homoseksuelle at blive gift, men det giver ikke mening, siger Okechukwu Effoduh, som er journalist og kæmper for seksuelle minoriteters rettigheder i Nigeria.

Ingen i Nigeria kræver ret til ægteskab. Det er jo i forvejen strafbart for homoseksuelle overhovedet at have et seksuelt forhold til hinanden. Det er ren populisme, men det går ud over homoseksuelles adgang til sundhed, uddannelse og arbejde, siger Effoduh.

I en rapport fra juni i år advarer menneskerettighedsorganisationen Amnesty International mod politiske tiltag og love, der skaber et miljø, hvor intimidering og vold mod homoseksuelle og andre seksuelle minoriteter accepteres og foregår ustraffet. Alene de seneste fire måneder har der været flere nye eksempler på overgreb imod homoseksuelle og aktivister i Afrika. I juli blev David Kato, en fremtrædende aktivist for homoseksuelles rettigheder i Cameroun tortureret og dræbt i sit hjem. I Zambia er retssagen mod Paul Kasonkomona i gang, efter at han blev anholdt for på tv at kritisere den nuværende lovgivning imod homoseksuelle og stigmatisering af hiv-smittede. Og for nylig svor den ghanesiske undervisningsminister at slå ned med hårde straffe mod homoseksuelle studerende. 87 studerende er allerede i år blevet beskyldt for at være homoseksuelle og bortvist fra deres skoler i Ghana.

Rashidi har vænnet sig til, at han ikke kan melde overgreb og misbrug til politiet. Han synes, det hårdeste er, når venner og bekendte vender ryggen til.

Nogle bekendte holder deres børn væk, fordi de er bange for, at jeg smitter. Folk ved ikke, hvad det vil sige at være homoseksuel. De tror det er en sygdom eller noget, jeg har valgt, fortæller Rashidi.

Selv i Sydafrika, hvor homoseksuelles rettigheder er indskrevet i grundloven, og homoseksuelle par har ret til ægteskab og adoption, er brutale overfald på homoseksuelle steget kraftigt. Ifølge menneskerettighedsorganisationer i landet sker der hver uge målrettede voldtægter af lesbiske kvinder, og flere end 35 lesbiske kvinder er de seneste år blevet tortureret og myrdet på grund af deres seksualitet.

Ifølge Amnesty har den udbredte homofobi og diskrimination af homoseksuelle ført til, at det sydafrikanske politi sjældent efterforsker overgreb, voldtægt og mord på homoseksuelle.

Flere fremtrædende afrikanske politikere og religiøse ledere har beskyldt Vesten for at påtvinge afrikanske lande holdninger til homoseksualitet, der strider imod afrikanske værdier og kultur. Men Rashidi afviser, at modstanden mod homoseksuelle er kulturelt betinget i et land som Nigeria, hvor der for eksempel i årtier har været tradition for at acceptere mænd, der klæder sig som kvinder.

Det er religion, der driver homofobien, mener Rashidi.

Det er let for politikerne at tækkes de religiøse vælgere og bruge os som syndebukke i stedet for at gøre noget ved landets virkelige problemer.

Både nigerianske kristne og muslimer bliver i disse år mere og mere konservative i deres tro, og mange opfatter homoseksualitet som unaturligt og syndefuldt. Og ifølge Pew Research er der da og-så en stærk sammenhæng mellem religion og syn på homoseksuelle. Jo større rolle religion spiller i et land, des mere modstand mod homoseksuelle er der i befolkningen.

Som i mange andre afrikanske lande strømmer nigerianere i disse år til pinsebevægelsen, hvis udbredelse blandt andet er blevet støttet af konservativt kristne politikere og ny-evangelikale prædikanter fra USA. Amnesty beskylder i sin rapport religiøse amerikanske grupper for at støtte og fremme homofobi i Afrika. I pinsekirken er det ikke ualmindeligt for præster at påstå, at de kan fordrive såkaldt forkerte lyster eller onde ånder fra de homoseksuelle.

Rashidis mor trækker ham jævnligt med i kirke.

Hun har bedt mig gå med for at bede om frelse, så jeg kan blive helbredt for min homoseksualitet. Hvad kan jeg gøre andet end at ryste på hovedet og forsøge at grine ad det, spørger Rashidi.

Sydafrika er et af de mest tolerante afrikanske lande, når det handler om homoseksualitet. Homoseksuelle har ret til at gifte sig og adoptere, men det betyder ikke, at homoseksuelle ikke chikaneres. For eksempel er 35 lesbiske kvinder blevet voldtaget og myrdet inden for de senere år. Billedet er fra Gay Pride i Johannesburg i Sydafrika. – Foto: Elizabeth Sejake/City Press/.