Selina er madspildsaktivist: Jeg voksede op med frygten for, at der ikke var mad i morgen

For madspildsaktivist Selina Juul handler søndagens bibeltekst om, hvordan man ved at undgå madspild kan skabe mere værdi

”Jeg kan tydeligt huske som barn at have læst den historie i min lille bibel. Den gjorde selvfølgelig et indtryk, fordi jeg selv voksede op med frygten for, at der ikke var mad i morgen,” siger Selina Juul. – Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.
”Jeg kan tydeligt huske som barn at have læst den historie i min lille bibel. Den gjorde selvfølgelig et indtryk, fordi jeg selv voksede op med frygten for, at der ikke var mad i morgen,” siger Selina Juul. – Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix, 燕珊 张 /Unsplash

Selina Juul blev født i Moskva 1980. Med kommunismens fald fulgte infrastrukturens kollaps, og det betød, at tomme supermarkeder og mangel på mad prægede hendes barndom.

”Min farmor stod for husholdningen, og ofte ville hun sige, at det ikke var sikkert, at der var mad i morgen eller dagen efter det,” siger Selina Juul, der fortæller, at farmoderen også henviste til, at der stod i Bibelen, at man ikke skulle smide mad ud.

Derfor kan hun også sagtens genkende søndagens tekst, hvor det beskrives, hvordan Jesus med bare fem bygbrød og to fisk ender med at mætte fem tusinde mennesker og efterfølgende beder sine disciple om at samle resterne sammen, som bliver til tolv kurve fyldt med brød.

”Jeg kan tydeligt huske som barn at have læst den historie i min lille bibel,” siger Selina Juul, der er katolik.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Den gjorde selvfølgelig et indtryk, fordi jeg selv voksede op med frygten for, at der ikke var mad i morgen.”

For knap tretten år siden etablerede hun bevægelsen Stop Spild Af Mad, og sidenhen er hun blevet en anerkendt aktør inden for området. Kampen mod madspild er blevet hendes hjertebarn, og derfor er hun også særligt glad for denne søndags tekst.

”Jeg synes, at det er fantastisk, at der allerede i Bibelen er fokus på madspild, ” siger hun

”Der er cirka 690 millioner mennesker, som sulter på verdensplan. Og hvis vi stoppede med at generere så meget madspild, som vi gør nu, ville vi kunne brødføde tre milliarder mennesker – altså endnu flere end dem, der sulter i dag. Og det er jo meget tankevækkende og lige præcis det, Jesus siger i teksten: ’Saml de små krummer og rester, så bliver det til endnu mere.’ Jeg tror, at det er det, han mener, hvis ikke du smider mad ud, så får du lige pludseligt endnu mere mad,” siger hun.

Derudover ser Selina Juul også søndagens tekst som en påmindelse om at opmuntre folk frem for at udskamme dem.

”Jesus har ikke en løftet pegefinger. Han siger blot, at vi skal samle det, der er tilovers, for så kan vi trylle det frem til endnu mere mad. Han gør det faktisk på en positiv måde. Og det er en historie, der er fuld af håb. Så det minder mig om, hvordan man skal kommunikere med folk i denne tid – med kærlighed ligesom Jesus. Man skal give folk noget håb og positivitet i stedet for at udskamme dem,” siger hun.

I 2019 blev Selina Juul grundet sit arbejde inviteret til Vatikanet til en FN-konference om madspild. Efterfølgende blev hun bedt om at skrive et kapitel til en bog om madspild for Vatikanet. Og her foreslog hun en kampagne, der henvendte sig til verdens katolikker, og hun henviste netop til passagen i Johannesevangeliet.

”Pave Frans har jo sagt, at det at smide mad ud er som at tage det ud af munden på en fattig. Og når det ovenikøbet står i Bibelen, synes jeg, at det er et godt sted at begynde,” siger Selina Juul.