Prøv avisen
Før søndagen

Xinxin: Det er stort ikke at gøre andre fortræd

”Jeg ser Bibelen som en guide til, hvordan man kan have det godt. Hvis der er noget i den, der gør, at jeg kan leve et bedre liv, så gør jeg det,” siger Xinxin Ren Gudbjörnsson. – Foto: Petra Theibel Jacobsen

For Xinxin Ren Gudbjörnsson handler næstekærlighed først og fremmest om ikke at gøre andre ondt. Og det lyder nemmere, end det er, siger den 38-årige forfatter

Hver gang Xinxin Ren Gudbjörnsson er ude at holde foredrag om sin bog ”Find motivationen”, dukker spørgsmålet op. Der er altid deltagere, som vil høre hende, om hun kort kan fortælle, hvad der er bogens vigtigste budskab.

”Man vil jo gerne have sådan en, du ved,” – den 38-årige forfatter knipser hurtigt med fingrene flere gange – ”sådan en kort udgave. Der er sindssygt mange, der spørger mig, hvad jeg ville sige, hvis jeg skulle opsummere min bog i én sætning,” siger hun.

Selvom man måske kunne være tilbøjelig til at tænke, at ønsket om den korte og hurtige version hænger sammen med nutidens høje tempo og konstante effektivisering, så tyder denne søndags bibeltekst på noget andet. Her kan man i hvert fald læse, hvordan Jesus bliver spurgt, hvad der ifølge ham er det vigtigste bud for kristne.

”Det er jo et forsøg på bare at få en nedkogt udgave med det samme. Og her kan jeg læse, at Jesus er mere tålmodig, end jeg er. Havde nogen bedt mig koge mine råd ned til ét, havde jeg nok bedt dem komme tilbage, når de havde mere tid,” siger Xinxin Ren Gudbjörnsson og tilføjer, at man desuden ikke hjælper folk ved at give dem den kortest mulige version.

Men det vender hun tilbage til. Først skal hun forholde sig til, hvad kristendommen så er, når Jesus koger den ned til et enkelt bud.

”Som jeg læser det, ender han faktisk med at prioritere to ting i stedet for én: Man skal både elske Herren af hele sit hjerte, sin sjæl og sit sind og elske sin næste som sig selv. For mig er det sidste det mest konkrete. Det er noget, man kan vise med en handling. Buddet om at elske Herren er derimod ret abstrakt. Jeg ville nok have holdt mig til én af tingene. For hvis man elsker sin næste, tror jeg også, man elsker Herren af hele sit hjerte, sin sjæl og sit sind. Jeg synes, det er noget, der giver sig selv,” siger hun.