Prøv avisen

"Det er vigtigt at rejse de teologiske spørgsmål"

Til Teologiens Døgn i Aarhus var der både fredag og lørdag mulighed for at høre professor ved Menighedsfakultet Peter V. Legarths foredrag om, hvorvidt evangelierne er baseret på troværdige øjenvidneskildringer. – Foto: Claus Fisker.

Er evangelierne fiktion eller øjenvidneskildringer? Det var et af de spørgsmål, det blev muligt at få indblik i i løbet af Teologiens Døgn i Aarhus i den forgangne weekend

I Markusevangeliet står der, at det var Simon fra Kyrene, far til Aleksander og Rufus, der bar Jesu kors. Men hvorfor giver Markus os den oplysning? Er det ikke netop, fordi det var de personer, som var kendt i menigheden og kunne spørges, hvis man tvivlede på, at det virkelig var sket? Det er et vidnesbyrd om vidnesbyrdenes vigtighed.

Professor ved Menighedsfakultet i Aarhus Peter V. Legarth kigger ud på de godt 20 tilstedeværende i lokalet på Aarhus Katedralskole. Normalt fremlægger han sit arbejde med spørgsmålet om, hvorvidt evangelierne er baseret på troværdige øjenvidnesbyrd, for studerende. Nu gør han det for en forsamling af mennesker, som er vidt forskellige i alder og baggrund.

LÆS OGSÅ: 24 timers teologi for alle

Brugen af personnavne er med til at vise, at evangelierne baserer sig på øjenvidnesbyrd i langt højere grad end erkendt i nyere tid, fortsætter han.

Det er fredag eftermiddag, og den aarhusianske begivenhed Teologiens Døgn er inde i sin anden time. I Aarhus Midtby er flere forskellige arrangementer i gang, og på Aarhus Katedralskole bliver der budt på foredrag om teologiske spørgsmål i flere lokaler: Kan kultur-evolution bruges om religion og teologi? Hvilken rolle spiller ritualet i religion og samfund? Og hvordan ville Jesus møde en muslim?

På bageste række under Peter V. Legarths foredrag sidder Claus Præstholm på 58 år og skriver på sin blok. Spørgsmål, han gerne vil stille til oplægget, forklarer han. Sammen med sin kone har han taget turen fra Mariager for at deltage i Teologiens Døgn.

Jeg synes, at det er dybt interessant. Jeg har altid interesseret mig for teologi.

Oppe foran præsenterer Peter V. Legarth alt fra cirkeldiagrammer over ligheder mellem evangelierne til statistikker over personnavne, der går igen i evangelierne.

Alt sammen for at bekræfte sin endelige konklusion om, at der er langt bedre indicier for end imod at sige, at evangelierne er øjenvidneskildringer.

En konklusion, som flere deltagere gerne vil stille spørgsmål til efterfølgende.

For kan det hele virkelig være memoreret, og kan man være sikker på, at der ikke er sat et symbolsk lag på?

Peter V. Legarth glæder sig over spørgsmålene.

Der er godt, at de er kritiske over for mine påstande, for målet er, at folk skal tænke over problemstillingen, så det bliver værdifuldt for dem. Det er vigtigt at rejse de teologiske spørgsmål, og her er Teologiens Døgn et godt initiativ, for man er ude, hvor debatten er, siger han efter foredraget.

Claus Præstholm nåede ikke at stille nogle af sine spørgsmål. Der var ikke tid, og han ville også gerne have forberedt sig bedre, siger han bagefter. Hans kone har allerede skyndt sig videre til Kvindemuseet, hvor et arrangement med smagsprøver på mad fra Bibelen skal til at begynde. Selv har Claus Præstholm også et travlt program foran sig. Han viser sit håndskrevne program frem, som har flere end 10 forskellige arrangementer på listen.

Der er lidt af det hele. Når det kommer til teologi, er jeg næsten altædende.