Prøv avisen
Tro&tvivl

Lidelse har udfordret min tro

Carina Wøhlk, præst i Helligåndskirken i København, mener, at lidelse har forædlet hendes tro. - Foto: Søren Staal

Lidelsen har åbnet hiv- og aidspræst Carin Wøhlks øjne for, at den er en byrde, der skal bæres

Hvordan vil du beskrive din tro?

Min tro er brændstoffet i mit liv. Min tro holder mig i varmt vigør, så jeg aldrig stivner i fordomme og forestillinger om livet og mennesker omkring mig.

Hvad var forholdet til religion i dit barndomshjem?

Jeg er vokset op i et socialarbejderhjem og flasket op med bevidstheden om næstekærlighedens betydning. Min mormor og min onkel var meget troende og spirituelle mennesker, som påvirkede mig dybt på hver deres måde.

Hvad har udfordret din tro?

Lidelse - både andres og min egen - har udfordret min tro. Først da det gik op for mig, at lidelse ikke er et problem, der skal løses, men en byrde, der skal bæres, gik lidelsen fra at være en anstødssten til at blive en trædesten til større styrke. Det giver åndelige muskler at bære på noget tungt!

Hvad har formet den tro, du har i dag?

Lidelsen har været særdeles skærpende for min tro. Den har forædlet min karakter. Den har åbnet mit sind og mit hjerte for det empatiske møde med medmennesker - og for mødet med evange-liet selv. Korset som symbol på kærlighedens afmagt lyser stærkt i mit trosliv.

Hvordan gør din livsanskuelse en forskel i din hverdag?

Nu er jeg jo præst, så min livstydning er min levevej. Men den er også min levevis. Den ånder igennem alt, hvad jeg er og gør i dagens løb.

Hvem er forbillede for dig i eksistentielle spørgsmål?

Professor Theodor Jørgensen, som jeg har haft store den glæde at arbejde sammen med i mange år, har siden min pure ungdom været min mentor og mit menneskelige forbillede. Han har altid støttet og vejledt mig i eksistentielle og åndelige spørgsmål - og det er jeg ham evigt taknemmelig for.

Hvad er det bedste åndelige råd, du har fået?

Forbliv i lysets tjeneste - også når andre tror, du er en lygtepæl, de kan tisse op ad.