Det går mod lysere tider

I morgen er det kyndelmisse. Det markeres blandt andet med pilgrimsvandring

Ved kyndelmisse bydes lyset velkommen med vandringer i naturen. –
Ved kyndelmisse bydes lyset velkommen med vandringer i naturen. –. Foto: Esben Zøllner Olesen/.

Ved kyndelmisse markeres det, at vi går mod lysere tider. Det bliver taget helt bogstaveligt, når der i denne weekend arrangeres flere kyndelmissevandringer for at komme udenfor og opleve lyset.

Roskilde Pilgrimsforening er et af de steder, hvor man kan vandre. Foreningens formand, Finn Buhl, er arrangør af en 16 kilometer lang tur i og omkring Roskilde, som i dag holdes for femte år i træk.

Vores vandring ved kyndelmisse skal gerne understrege, at vi går en lysere tid i møde. Både rent naturmæssigt og også, fordi en pilgrimsvandring kan genrejse troen, ved at mørket i os selv bliver fjernet. Lyset kommer i stedet, forklarer Finn Buhl og fortæller, at deltagerne besøger tre kirker undervejs.

Vi vil gerne, at vores pilgrimsvandringer skal være som en lang gudstjeneste. Derfor besøger vi altid kirker, siger han.

De bibeltekster, som præster i de forskellige kirker læser op, og de salmer, der synges, har alle lyset som tema. Teksten, hvor Jesus siger, Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys, har ofte været en del af programmet.

Godt 30 vandrere vil deltage, og sammen afslutter de den omkring seks timer lange tur i Sankt Ibs Kirke. En middelalderkirke med rå vægge og ingen elektricitet.

Det er en mørk årstid, og når vi kommer til Sankt Ibs Kirke, får vi stearinlys, som oplyser kirken, og vi kan se, at vi åbner mørket med vores lys, siger Finn Buhl.

Også i morgen er der en tur ved Farum, hvor lyset bydes velkomment med en vandring langs Mølleåen, som det siges i indbydelsen.

Et vinterlandskab med sne og sol omkring et ensomt vejtræ i midtjylland ved Silkeborg.
Et vinterlandskab med sne og sol omkring et ensomt vejtræ i midtjylland ved Silkeborg.