Prøv avisen

Det halvtomme hotel

Ruth Evensen, lederen af Faderhuset, mener, at anklagerne om vanrøgt af børn drejer sig om en smædekampagne strikket sammen af tidligere medlemmer af Faderhuset. Den seneste tids omtale har skadet menigheden så meget, at ingen længere kommer på dens hotel. Der er i dag lukket for servering, og man kan ikke længere overnatte. For der kommer ingen gæster. – Foto: Mette Frandsen.

Børn fra Faderhuset bliver ifølge Børns Vilkår udsat for grove omsorgssvigt. Men det hele er en smædekampagne, som er startet af tidligere medlemmer af Faderhuset, mener bevægelsens leder Ruth Evensen

Der er nærmest koldere indenfor end udenfor, hvor regnen siler ned over Bandholm. Med det samme døren til Bandholm Hotel åbnes, rammes man af en fugtig, ram lugt, der afslører, at hotellet ikke har været åbent for gæster i lang tid.

Den gamle, lollandske restaurant er beklædt med grønne gulvtæpper. Spisestolene i den daværende hotelrestaurant er ikke samlet om små borde, men står i rækker som i en foredragssal. Det er her, Faderhuset holder sin ugentlige gudstjeneste. Hver søndag klokken 11.00. Hotellet har ikke været rigtig brugt i 30 år. Men da Faderhuset for to år siden flyttede fra København til Bandholm, købte den omstridte bevægelse hotellet og slog dørene op på ny. Der blev holdt grillfester, høstfest for de lokale, juletræsfest, gæster udefra kunne leje værelser, og det var muligt at leje store lokaler til forskellige arrangementer.

Der var åbent i én sæson. Så gik det galt. Historierne om Faderhuset begyndte: Børnene bliver isoleret på hotellet og Faderhusets børn bliver udsat for fysisk og psykisk vold, har det lydt i medierne. På en sommerlejr, der er blevet beskrevet som en militærlejr i 2005, blev de pisket, holdt under vandet, tvunget til at se på, at andre fik prygl, og de bliver udsat for voldsomme dæmonuddrivelser, der alt sammen giver dem traumatiske mærker for livet.

Sådan lyder anklagerne fra tidligere medlemmer af Faderhuset. Og det har både de og flere børn fortalt til Børns Vilkår og i medierne. I alt er der tale om 44 børn, som er blevet udsat for alvorlige omsorgssvigt og misrøgt i menigheden, påpeger Børns Vilkår. Men det er slet ikke sandheden, mener Ruth Evensen, Faderhusets leder. Tværtimod. Børn i Faderhuset har det rigtig godt.

Siden historierne begyndte i april sidste år og blev genoptaget igen forrige søndag i DRs 21 Søndag, hvor flere børn fra Faderhuset selv fortæller om den fysiske og psykiske mishandling på Faderhusets sommerlejr, er det gået ned ad bakke for hotellet. Ingen har lyst til at komme der længere. I dag står Bandholm-porcelænstellet derfor pænt pakket væk på en hylde, og der er iskoldt i de store stuer, fordi der for længst er blevet slukket for varmen. De fleste værelser stå ubrugte hen. Men nogle af hotelværelserne bruges alligevel ét er indrettet til et slags massagerum, et andet til fitness -rum, et par værelser skal slås sammen til lejligheder, og helt øverst er to lokaler indrettet til små klasselokaler, hvor alle skolebørnene får deres daglige skoleundervisning af de voksne. Der bor i alt 20 Faderhus-medlemmer på hotellet og i små lejligheder, der omkranser hotellets baggård.

Ruth Evensen, der selv bor i et gult murstenshus ikke langt fra det to etagers hvide hotel, afviser blankt anklagerne om børnemishandling. Ifølge hende er der tale om en såkaldt smædekampagne, som tidligere medlemmer af Faderhuset har sat i gang, fordi de er utilfredse med Faderhuset og derfor ønsker at skade hende. Hun afviser alle anklager om, at børnene har været udsat for torturlignende forhold på sommerlejren.

Det er løgn, at vi slår og vanrøgter børn. Alt det, der har været fremme om sommerlejren i 2005 i Sildestrup, er heller ikke sandt. Det hele er et set-up. Det er en stor sæbeopera, hvor flere tidligere medlemmer vil skade mig, fortæller hun.

Ifølge Ruth Evensen er der fire centrale personer i den smædekampagne, som hun mener er ved at blive strikket sammen for at skade Faderhuset: Niels Eric Werner, som er ankermanden bag kampagnen, og som kom i Faderhuset i en kort periode uden nogensinde at have været medlem. Han skulle efter sigende været blevet krænket og skuffet, fordi han blev udelukket fra Faderhusets fællesskab, fordi han blev mere og mere dominerende over for Ruth Evensens niece Christina Djarling. Og de tidligere medlemmer Lidia og Samuel Hesselberg blev bedt om at fratræde nogle ledende poster, hvor de havde ansvar for en gruppe unge i Faderhuset. Men det krænkede, ifølge Ruth Evensen, også dem så meget, at de meldte sig ud af Faderhuset. Den sidste, som hun mener deltager i denne kampagne, er hendes datter Sophia Evensen, der aldrig har været en del af Faderhuset, men som de seneste par år har vendt sig mod Ruth Evensen blandt andet fordi Ruth og Knut Evensen ikke accepterer den mand, hun er sammen med i dag.

Alle har de tidligere fået fortalt deres historier om Faderhuset i Danmarks Radio, i Ekstra Bladet og nogle også her i avisen. Ruth Evensen har som oftest helt afvist at kommentere kritikken. Men nu tager hun altså konkret til genmæle. Og hendes udlægning af sagen er, at de fire medlemmer er så sure, skuffede og frustrerede, at de har rottet sig sammen og har fået andre tidligere medlemmer af Faderhuset til at vende sig mod Faderhuset ved at sprede usande historier herunder flere af de 20 forhenværende Faderhus-medlemmer, der blev tilbage i København, da resten af menigheden rykkede sydpå til Bandholm i 2007.

Ruth Evensen sidder i en koksgrå stol mellem to hvide lædersofaer i hendes stue. Skiftevis hiver hun breve og e-mails frem fra de tidligere nøglepersoner med tilknytning til Faderhuset og fra Børns Vilkår breve, som hun mener er dokumentation nok til at vise, at de fire nøglepersoner er blevet krænket så meget, at de nu har fået en større gruppe forhenværende medlemmer med på den påståede løgn om vanrøgte børn. Breve, som fortæller, at det hele er løgn:

Hvis man bliver ved med at fortælle en løgn, tror folk på den til sidst, siger Ruth Evensen.

Når man spørger hende, hvordan hun kan forklare, at der er tale om 44 børn, som ifølge Børns Vilkårs oplysninger skulle være blevet udsat for omsorgssvigt, og hvor flere børn selv er stået frem for at fortælle om torturlignende forhold, holder hun fast: Det er hele er løgn og latin.

Men hvorfor tager du det ikke seriøst, når flere børn fortæller om torturlignende forhold på den lejr i 2005?

Der har ikke været nogen børn på den lejr. Jo, jeg kan huske, at Lidia, der stod for lejren, som blev delt op i en ungdomslejr og en børnelejr, spurgte, om hun måtte tage sin egen søn med på nogle af løbene i ungdomslejren. Han var vel otte år dengang. Jeg var ikke med på lejren, men tænkte, at forældrene selv måtte vurdere, om løbene passede til hans alder. Han er også med i et af DRs programmer, så det er egentlig forældrene, han sidder og vidner imod. De må selv tage ansvar for, at de tog ham med på lejren. Jeg bad dem ikke om at lave et rollespil og en lejr, men gav lov til det. Ingen af børnene her har været med på lejren. Men der er unge, som var med. De vil gerne vidne, siger Ruth Evensen.

Hun bliver afbrudt af sin niece, 33-årige Kristina Djarling, der også sidder i Faderhus-lederens stue. Hun var med til at tilrettelægge lejren.

Det var en spændende lejr. Hvem har ikke prøvet at være til et natløb, hvor man løber rundt ude i skovene? Det er løgn og humbug, at de er blevet mishandlet. Jo, vi sad i en grotte på et tidspunkt, hvor vi spillede et spil om mennesker, der ikke får lov til at være kristne i andre lande. Det var et rollespil, hvor de skulle igennem forskellige poster, som forestillede, at vi skulle ned gennem Europa om natten. Der var krudt og fyrværkeri, og nogen lå på lur. Og de vidste, at de skulle på natløb. Vi kom ind om natten og vækkede dem med en legetøjspistol, hvor de kun måtte sige navn, nummer og rang, siger Kristina Djarling.

Men kan det ikke virke meget voldsomt på børn, at de bliver vækket med en legetøjspistol?

Nej. Der er da ikke noget voldsomt ved en legetøjspistol. De var unge, og det var et natløb, siger Ruth Evensen.

Hun siger selv, det er på tide at tage bladet fra munden og fortælle om de sammenhænge, som hun ser som forklaring på anklagerne om misrøgt af børn.

De prøver at køre på, at Faderhuset har en filosofi om, at vi skal banke børn, og at det onde skal fjernes ved, at man driver ånder ud af dem. Det er ugenkendeligt. Vi slår ikke børn, vi udsætter dem ikke for isolering og umyndiggørelse. Vi har velfungerende familier, der lever ude i samfundet, som har valgt at være en del af Faderhusets menighed, siger Ruth Evensen.

Tilbage på hotellet. I fælleskøkkenet er flere af medlemmerne ved at smøre nogle frokostmadder til børnene. Ellers er der helt stille på gangene, i værelserne og de store fællesrum. I den store sal, hvor der tidligere er blevet holdt arrangementer for folk udefra, bliver nu brugt som en slags gymnastiksal til børnene. For alle børnene i skolealderen seks af de 22 børn i Faderhuset går ikke i almindelig skole bliver undervist her på hotellet af forældre. Der har tidligere været anklager fremme om, at børnene bliver isoleret på hotellet. Men det afviser Ruth Evensen. De bliver undervist her, fordi den lokale skole for nyligt er lukket, og den nærmeste skole ligger fem-seks kilometer uden for Bandholm.

Går man op ad trappen til anden sal, vidner to små rum indrettet som klasseværelser da også om, at børnene både lærer om dansk og historie. Børnene har fået fri, men fire små stole er bænket op på to borde, som står foran en grøn tavle. Ifølge Ruth Evensen er der gode tilsynsrapporter fra den kommunale skole i Maribo.

Rapporterne er fine, og de kan kun berette om glade børn. Det er bare et hit med den undervisning, vi selv giver børnene, siger Ruth Evensen og lukker døren til de to rum.

Der er i modsætning til resten af hotellet varmet op i de to små klasseværelser.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk

Der er tomt på Faderhusets tilholdssted, Bandholm Hotel på Lolland. Servicen bliver ikke brugt, stole og borde står stablet sammen i et hjørne, så det store festlokale kan bruges til gymnastiksal, når Faderhus-børnene har idræt på skoleskemaet. Og der er ingen gæster til hotelværelserne – et af dem bliver i stedet brugt til et massagerum til Faderhusets medlemmer, afslører en hvid briks. – Foto: Mette Frandsen.
Ruth Evensen Foto: Mette Frandsen.
Ruth Evensen Foto: Mette Frandsen.
Ruth Evensen Foto: Mette Frandsen.