Det her slutter ikke ved de første 10.000 udmeldelser

Det er realistisk at få en halv million til at forlade folkekirken , mener Ateistisk Selskabs formand, komikerAnders Stjernholm

Det er alt for besværligt at melde sig ud af folkekirken, mener formanden for Ateistisk Selskab, Anders Stjernholm. –
Det er alt for besværligt at melde sig ud af folkekirken, mener formanden for Ateistisk Selskab, Anders Stjernholm. – .

Anders Stjernholm, hvad er din reaktion på de nye udmeldelsestal?

I Ateistisk Selskab er vi naturligvis megaglade. Vi har kunnet se på vores hjemmeside udmeldelse.dk, at herremange har meldt sig ud, men vi har været nervøse for, at mange ikke ville gå ordentligt igennem i sognene, eller at der ville være forsøg på at forsinke processen. Derfor er det dejligt at se, at så mange udmeldelser er blevet registreret og behandlet ordentligt. Vi kan se, at 11.000 har gjort brug af vores udmeldelsesformular siden den 8. marts, og vi gætter på, at der stadig er mindst 1000 udmeldelser, der mangler at blive ekspederet.

Hvad ser du det rekordhøje antal som udtryk for?

Jeg synes, at det med al tydelighed viser, at det har været for besværligt at melde sig ud af folkekirken. Jeg tror, det er vores hjemmeside og den simple udmeldelses-service, der er hele grunden til de mange udmeldelser, og det viser, at der er behov for en ordentlig og simpel løsning for de danskere, der egentlig ikke vil være medlem af folkekirken. Det bekræftes også ved, at man i Norge har haft mange udmeldelser, efter kirken gjorde det nemmere for medlemmerne at melde sig ud. Nu er vores mål en halv million i løbet af næste 10 år – eller indtil der kommer en nemmere løsning.

Er det realistisk med så højt et antal, eller kunne man forestille sig, at dem, der ville melde sig ud, allerede har meldt sig ud nu?

Vi tror på, at det er realistisk ud fra finsk forbillede. I Finland har 542.000 meldt sig ud via deres udmeldelsesside, siden den blev oprettet i 2003. Så det her slutter ikke ved de første 10.000 udmeldelser.

Er 10.300 i virkeligheden ikke et lille tal i forhold til den kampagne, I netop har kørt, og den store medieopmærksomhed den har fået?

Nej, det er vi ret tilfredse med. Det er jo ikke en kampagne til millioner, selvom Anders Gadegaard (domprovst i København) påstår det.

Har I planer om flere kampagner nu?

Hvis vi får samlet midler til det, vil vi gerne markedsføre vores udmeldelseshjemme-side. Vores overordnede ønske er bare at fortsætte med at tilbyde vores simple service. Når en institution hverver medlemmer, når de er tre måneder gamle og beder dem bekræfte medlemskabet, når de endnu ikke er myndige, så synes vi, der er behov for at hjælpe dem til at tage aktivt stilling, når de selv har mulighed for det. På sigt håber vi, at Danmark bliver en sekulær stat, hvor staten ikke hjælper med at inddrive penge til folkekirken, og hvor folkekirken selv må sørge for markedsføring og ikke bare bruger folkeskolen eller Danmarks Radio. Det mål mener vi, at vi når ved at få folk til at tage aktivt stilling. Og tallene her peger på, at mange vil vælge folkekirken fra.