Prøv avisen

Det jødiske samfund afværger kosherkrise

Slagteren Gil Zchout er ny ejer af Danmarks eneste kosherforretning. På trods af det lille kundegrundlag ser han alligevel optimistisk på forretningens fremtid. – Foto: Jens Welding Øllgaard

Efter flere måneder uden en butik for religiøst blåstemplede madvarer har danske jøder sikret fremtiden for landets eneste kosherbutik

På skrivebordet i et lille baglokale til en butik på Ydre Østerbro i København ligger Femte Mosebog klar til brug. I lagerrummet ved siden af står pakker med matze-mel til ugæret brød, dåser med tun og andre varer, religiøse jøder kan spise med god samvittighed. Og ude i køledisken ligger store stykker oksekød klar til opskæring. For blot få uger siden var disken tom.

Kosherbutikken i København spiller en central rolle for det jødiske samfund i Danmark. Her har jøder i flere årtier kunnet købe præcis de madvarer, som religionen tillod, men i løbet af de seneste tre måneder er jøder blevet mindet om, at en kosherbutik på dansk grund ikke er en selvfølge.

Indtil for nylig har rigmanden Gunner Ruben holdt kosherforsyningen kunstigt i live med tilførslen af flere millioner kroner til forretningen på Østerbro. Men op til den jødiske påske, pessah, i april satte sygdom og økonomiske problemer en stopper for pengestrømmen.

Under pessah er kosher-reglerne særligt strikse, men få dage før højtiden måtte butikken meddele, at både lageret og pengekassen var tom. Gode råd var dyre, men Det Jødiske Samfund i Danmark formåede at lynimportere mad til pessah-fejringen og afholde et improviseret marked i synagogen.

Imens er en ny løsning blevet forhandlet på plads med forretningens mangeårige slagter, Gil Zchout. Han har arbejdet i butikken, siden han kom til Danmark fra Israel for 25 år siden. Han han nu overtaget den svære opgave at få butikken til at køre rundt.